Unge søker til samvirke

Felleskjøpets satsing på gårdbrukere i etableringsfasen får unge og nye bønder til å engasjere seg sterkere i samvirke. Behovet for å stå sammen om å skape en trygg framtid synes sterkere enn på lenge.

At en ny generasjon bønder engasjerer seg sterkt i samvirke, er ingen selvfølge. Men selv i en tid preget av individualisering og egeninteresser, har samvirke vist sin styrke, og responsen på Felleskjøpets satsing på unge bønder har vært stor.

– Unge bønder har stort engasjement for samvirke. De etterspør informasjon og opplæring om samvirke, og deltar aktivt i debatter internt i Felleskjøpet. De unge er opptatt av styrken som ligger i å utvikle noe sammen. Og de er fremragende ambassadører for samvirke, sier direktør for medlemsvirksomheten i Felleskjøpet Agri, Jan Kollsgård.

«De unge er opptatt av styrken som ligger i å utvikle noe sammen.»

Jan Kollsgård, direktør medlem, Felleskjøpet Agri

Bondenytte satt i system

Bønder har lang tradisjon med samvirkeforetak for å drive sin virksomhet mer effektivt og oppnå sterkere posisjon i markedet. Fortjenesten deles mellom medlemmene etter hvor mye de bruker foretaket. Brukernytte, heter det på samvirkespråket. Bondenytte, kaller vi det i Felleskjøpet. Det avgjørende er at Felleskjøpet er det mest lønnsomme alternativet for de som bruker oss. De siste årene har Felleskjøpet hatt betydelig vekst i landbruket. Fordi vi deler overskuddet med medlemmene, er resultatet for de som bruker oss summen av både pris og etterbetaling. Slik har medlemmene, som styrer selskapet gjennom en demokratisk organisering, også et sterkt incitament til å sørge for at driften er effektiv.

Bærekraft for bonde og samfunn Jakter på kortreist protein