18.07.2018 | Gunn Jorunn Sørum

Til tross for at verdensmesterskapet i motorsag har en lang historie, har antallet kvinnelige utøvere vært begrenset. Helt fram til nå.

– Når mesterskapet nå kommer til Norge, ønsker vi å bruke anledningen til å styrke rekrutteringen til motorsagsporten. For å få med flere damer har vi opprettet en egen kvinneklasse, og responsen har vært fantastisk, sier Inger Johanne Helth Sveen. Hun leder hovedkomiteen som er inne i sluttspurten av arbeidet fram mot mesterskapet i Håkons Hall 2.-5.august.

Under forrige VM i 2016 stilte kun én kvinnelig utøver. I år vil 15 av 29 deltakende land være representert med kvinnelige utøvere.

Med norsk flagg på vernejakka

Anne-Helene Sommerstad Bruserud slo til med en rekordhøy poengsum i vinterens kvalifiseringsrunder. Dermed er hun klar for å stille med norsk flagg på vernejakka i august.

– Jeg synes det er kjempegøy at jeg er den første i historien som skal representere Norge i kvinneklassen under Motorsag-VM. Selv om jeg har tevlet motorsag i åtte år, har det egentlig ikke vært aktuelt for oss jentene å delta internasjonalt før det ble snakk om en egen kvinneklasse under VM på Lillehammer, sier Bruserud.

Hun er den første norske kvinnen som har oppnådd mer enn 1500 poeng i en konkurranse. Nå er hun i hardtrening fram mot VM, hvor målet er å slå egen rekord.  

– Det er vanskelig å si noe om ønsket plassering, siden jeg ikke kan ane noe om hva slags nivå de andre kvinnene er på. Men målet er å komme over 1550 poeng. Greier jeg det tror jeg at jeg skal ligge greit an, sier Andebu-jenta.

Aktiviteter for alle under mesterskapet

Anne-Helene, og de om lag 150 øvrige deltakerne, skal gjennom seks ulike øvelser under mesterskapet. I tillegg til actionfylte og krevende presisjonsøvelser med motorsag, vil det også bli åpne aktiviteter for både store og små under arrangementet.

– Alle som har interesse av skogbruk – og alt som hører næringa til – vil finne noe av interesse på Lillehammer disse dagene, lover hovedkomitéleder Sveen.

Skogfaglige foredrag, aktivitetsløyper for barn og kvisting med VR-briller er bare noe av det man vil finne på programmet.  

Det er Norges Bygdeungdomslag (NBU) som står som arrangør av årets verdensmesterskap i motorsag. Felleskjøpet Agri har lang og god tradisjon for samarbeid med ungdomsorganisasjonen, og i år utvides samarbeidet til å favne også Motorsag-VM.