13.02.2020 | Felleskjøpet

Den vanligste motorsagulykken er kast. Den enkleste måten å unngå kast på, er å alltid holde kjedet skarpt. Slip det hver gang du fyller tanken eller fyller olje, eller lever den til oss på Felleskjøpet, så hjelper vi deg.

Hvis du må bytte kjede, kan du ta med deg ditt gamle kjede til Felleskjøpet. Da blir det enklere for oss å hjelpe deg. Ellers er det viktig at du har oversikt over kjedets deling, antall ledd og kjedets sporbredde (leddets tykkelse).

Når du skal arbeide i skogen, må du være kledd for oppgaven. Du må alltid bruke hørselvern, hjelm med visir og bukser med innebygd sagbeskyttelse. Husk også solide støvler med sagbeskyttelse. Naturligvis en skogsjakke som både beskytter og sørger for at du er synlig ute i skogen. Når du bruker riktige klær og utstyr, blir det enklere å slappe av, og da blir arbeidet både tryggere og sikrere.

Det samme prinsippet gjelder for verktøyet. Hvis du skal kjøpe nytt, bør du alltid tenke ergonomi over økonomi. Smart utformet verktøy, som for eksempel løftekroker og ryddekniver, er mer skånsomme for både rygg og ledd.

Fem tips for sikrere skogsarbeid:

  1. Følg alle sikkerhetsforskrifter for arbeid med motor- og ryddesag.
  2. Ha med deg førstehjelpsutstyr i lommen.
  3. Ha alltid en fulladet mobiltelefon eller kommunikasjonsradio for hånden, helst i jakkelommen.
  4. Varsle noen andre om hvor du skal arbeide, og ha regelmessig kontakt med vedkommende gjennom dagen.
  5. Parker bilen din i kjøreretningen, slik at du enkelt kan kjøre ut.