30.04.2019 | Felleskjøpet

Både store og små hunder elsker å være ute. Der kan de løpe, leke, jakte og bruke luktesansen sin. Men for at hunden din skal utvikle seg både mentalt og fysisk, trenger den utfordringer. Ved å følge de syv tipsene under kan du styrke hunden din og samarbeidet deres.

1) Vær tilstede

Å gå ut med hunden gir nødvendig mosjon både for deg og hunden din. Uavhengig av hvilken tid på døgnet det er eller hvilket miljø du er ute og går i med hunden, vær nærværende og engasjert. Legg igjen mobilen hjemme og tren på kommunikasjon med hunden.

2) Gi hunden oppgaver

Å trene hunden trenger ikke bety å sette dere i bilen og dra til et bestemt sted for trening. Begynn med den vanlige runden i nabolaget. Det finnes mange oppgaver du kan gi hunden din for å styrke både fysikk, motorikk og hundens mentale kapasitet. 

3) Gjem godteri ved et tre

Plasser hunden noen meter fra et tre og be den bli sittende. Du kan bruke bånd i starten hvis hunden er utålmodig. Gjem 4-5 godbiter rundt stammen. Slipp hunden og la den snuse seg frem til godbitene. Dette er en morsom lek som gir hunden opplevelsen av teamwork sammen med deg. Gjenta dette noen ganger. Når hunden virker uinteressert kan dere avslutte. 

4) La hunden styre gåturen

En god måte å utvikle hundens initiativ, er å la den bestemme hvor dere skal gå. Stå stille og vent på at hunden din skal ta initiativet. Da kommer den ganske raskt til å begi seg ut på sin egen lille oppdagelsesferd. Ha i bakhodet at hunden alltid vil snuse og kjenne på sitt revir. Da vil den fange opp hvilke andre hunder og ville dyr som har vært i bevegelse i nabolaget eller på gåturen siden sist. 

5) Gå i vann og kupert terreng 

Vil du mosjonere med hunden mer utover kveldsturene i nabolaget? Ta turen ut i Norges vakre natur! Tar du en tur i skogen, pass på å gå litt utenfor gangstien. Ved å la hunden gå i kupert terreng styrker den muskulaturen på en helt annen måte. 

Er det vann i nærheten? La hunden gå i vannkanten – det er også veldig bra for hundens muskler. Dessuten elsker de aller fleste hunder å leke i vannet. Ta med en ball eller en pinne som du kaster ut i vannet, så får hunden nødvendig lek med på kjøpet. Se hele utvalget vårt av hundeleker. 

Balansetrening er en god måte å få musklene til å jobbe litt ekstra. La hunden hoppe opp og ned fra benker, betongblokker og steiner. Det skjerper også hundens kontroll og konsentrasjon. Gå/løp ved siden av hunden. La den oppleve samspillet med deg. Vær sikker på at det du balanserer på sitter fast så hunden ikke skader seg.

OBS: Hunder er spesielt utsatt for flått. Når flåtten suger seg fast kan det være vanskelig å få den fjernet. Du kan forebygge med flåttmiddel. Husk å velge et middel som ikke skader hunden eller naturen. Flåtten lever i boligfelt og i skogen, de fleste steder hvor det er vegetasjon.

6) Gi hunden belønning i form av godbiter

Når du begynner å gi hunden din oppgaver som den vanligvis ikke utfører, er det veldig viktig at du belønner den etter et fullført oppdrag. Ha alltid med deg  hundegodbiter, slik at den synes det er gøy og føler seg satt pris på. Hvorfor ikke ta med middagen ut på gåturen? Samtidig som hunden klarer oppgavene sine på veien, får den middagsrester. En morsom og enkel måte for hunden å få i seg middagen sin.  

7) Husk å trene på innkalling

Det er fint å ha mulighet til å la hunden gå løs, men da må du ha full kontroll på innkallingen. Det kan dere terpe litt på hver dag, ikke bare når det oppstår en nødsituasjon. Vær raus med belønningen hver gang hunden kommer til deg. Da lærer hunden at det er positivt når den gjør som du sier. Og du? Belønningen trenger ikke være en godbit. Ros og lek fungerer ofte like godt for mange hunder.