02.11.2023 | Felleskjøpet

Hunder er ulike i størrelsen og har ulik tykkelse på pelsen. Små hunder eller hunder med tynn pels taper varme raskere enn en stor hund, eller en hund med tykk pels og mye underull. En hund som ikke fryser vil være fornøyd og delaktig ute, mens en som fryser vil skjelve og delta mindre.

Hunden rister og skjelver

Akkurat som oss mennesker så reagerer hunder med å riste og skjelve når de blir kalde. Krymper hunden sammen og skjelver fryser den trolig.

Hunden er utilpass

En hund som virker utilpass, bjeffer og uler prøver å fortelle deg noe. Kanskje den prøver å ha færrest mulig bein på bakken fordi bakken er kald?

Hunden beveger seg langsomt

Hvis hunden blir mindre aktiv enn vanlig kan det skyldes at den fryser.

Tilpass uteaktiviteten

Det er alltid viktig å ta hensyn til hundens alder og helse når man skal vær aktiv. En valp, en eldre hund eller en syk hund vil være mer utsatt for kulde. Når det er kaldt er det ekstra viktig. Kulde tar energi. Ta noen forhåndsregler når du skal ut i kulden med hunden din.

Kle på hunden

Ikke vær redd for å kle på hunden. Det er verken jåleri eller menneskeliggjøring av en hund, men omsorg og sunn fornuft. Hvor mye du skal kle på vil variere fra hund til hund, men en grei tommelfingerregel er at når gradestokken kryper under -10 grader bør hunden få på seg et dekken, selv når de er i aktivitet. Noen raser har behov for dekken før det blir så kaldt. Skal dere ta en pause, kan det bli nødvendig med mer klær, kanskje et pledd eller et liggeunderlag. Husk også at hunden ikke må bli liggende i en kald bil.

Ta vare på potene

Vinteren kan være tøff mot hundens poter. Hard skare, snø, is og veisalt sliter på tredeputene, snø og is fester seg i pelsen mellom tredeputene. Et tips er å klippe pelsen mellom tredeputene og tærne. Bruk potesalve før tur eller for å vedlikeholde. Bruk potesokker på tur. Skyll potene med lunkent vann etter tur for å fjerne salt og isklumper.

Beskytt og sjekk utsatte områder

Enkelt områder på hunden er ekstra utsatte: ører, pung, brystvorter, haletipp, mageområder og poter. Ikke alle disse områdene er enkle å dekke til, men de er mindre utsatt hvis hunden holder seg varm ved å være i bevegelse. Sjekk derfor alltid områdene for frostskader etter tur, fjern snø- og isklumper ved å bruke en lunken klut. Skulle uhellet være ute og hunden får frostskade må du ikke gni på område, da det kan skade. Kontakt veterinær hvis du mistenker frostskade.