Få hull og sprekker er for små for mus. I sin søken etter varme og mat benytter de teknikker og fysiske egenskaper for å presse seg inn. Den vanligste arten å få i hus er den store skogmusa.

Tett alle mulige museinnganger

Det er vanskelig å forutse høstens og vinterens smågnagersesong. Alt avhenger av temperatur, snøfall og naturlig tilgang på mat. Mus går sjelden inn i hus om det er tilstrekkelig med mat utendørs.

Et tips er uansett å bruke sensommeren og høsten på ulike tiltak for å holde smågnagerne ute. Dette bør du gjøre utendørs, rundt huset/fasaden:

  • Rydd i hage og rundt hus, garasje, boder og lignende. Ting som ligger og flyter gir gode skjulesteder.
  • Tett oppunder bordkledning/panel med mus- og rottebørste.
  • Tett sprekker og hull med masse som er egnet for utendørs bruk. Trådduk kan også benyttes.
  • La katten bruke hagen din som jaktterreng. 

Det er en fordel å handle inn nødvendig utstyr tidlig. I høysesong med mye smågnagere kan man oppleve at forhandlere går helt tomme for produkter. Videre bør du sikre at mat pakkes lufttett i boder, kjølerom, kjellere og lignende. I beste fall fjerner du det uønskede besøket før det oppstår.

Hindre at musa etablerer seg inne

Mus er veldig territoriale, og ønsker å være alene om reviret. Hvis du frykter å få mus i hus bør du tidlig gjøre noen tiltak innendørs, der hvor du mistenker at musa kan komme seg inn. En skadedyrsjager som lager en høyfrekvent lyd være nyttig. Den høyfrekvente lyden er ikke hørbar for mennesker og skal etterligne hannmusa i et revir. Hensikten er at andre mus ikke bygger musebol.

Hvis musa først er inne, og har etablert seg, er skadedyrjagerne mindre effektive. Da begynner jakta.

Hvordan bli kvitt mus?

De mest åpenbare tegnene på at du har mus i hus er lort i kroker og krafsing i veggen, oftest på bakkeplan eller opp mot loft hvor det er både plass og luft. Mus vil du ikke ha i hus; de går løs på nært sagt alt på sin vei, og skadene kan bli store og alvorlige. I tillegg kan de spre sykdom, de formerer seg hyppig og i stort antall og de er tilbakevendende.

Innendørs kan du selv ta opp kampen mot musa med både tekniske feller og kjemiske midler, mens rotta er det kun godkjente skadedyrsaktører som kan bekjempe med gift.

Gjeldene regler for bekjempelse av mus og rotter finner du her.

Bruk av musegift

For private brukere finnes det to typer musegift:

Alfakloralose fungerer som et sovemiddel, der musen sovner inn. Svært effektivt ved lavere temperaturer, samt at musen blir liggende nær åtet. Finnes i både pasta og granulat, og det er lov for privatpersoner å etterfylle i åtestasjoner. Mindre effektivt i temperatur over 15 °C da musen kan våkne opp igjen.

Antikoagulant er et stoff som hindrer blod fra å koagulere. Dette har vært benyttet lenge mot mus og bruker lenger tid på å virke. Musen trekker seg gjerne til steder med tilgang til vann. Virkestoffet kan overføres til museungene via melken. Kun tilgjengelige i forseglede engangs-åtestasjoner for privatpersoner.

Å fange mus er en tålmodighetsprøve

Det krever både tid og innsats for å bli kvitt mus på uønskede steder. De jobber hardt for å opprettholde reviret, samtidig som de formerer seg hyppig og i stort antall.

Det finnes mange løsninger for å bli kvitt mus, og du kan også fange de levende. Musefeller og musegift er velkjent. Dette plasseres i nærheten av der du ser musa eller hører aktivitet. I tillegg har det kommet mer avanserte løsninger de senere år som avliver med støt og kan ta opptil 10 mus før fella må tømmes. Slike løsninger egner seg på hytta.