Kløfta er flaggskipet til Felleskjøpet, så det er derfor vi fikk hagesenter her først, sier en stolt Anne-Sofie Odden Nordstrøm.
Hun har bakgrunn som anleggsgartner og jobber nå som butikkselger med ansvar for det nye hagesenteret i Dyrskuveien 1 på Kløfta i Akershus, omlag 15 kilometer sør for Gardermoen.
Inne på hagesenteret må stadig flere stueplanter vike for fargerike sommerblomster, og ute venter stauder, frukttrær og buskvekster på sine nye hjem.
Se min hage…
Hjemme i sin egen hage, går den erfarne gartneren for lettstelte vekster.
– Nå har jeg ganske ny hage, så jeg har ikke så veldig mye enda. Jeg har plommetre, epletre og kirsebærtre, sier hun.
Hun er svak for blomster med farger som går ton-i-ton og har plantet lavendel mellom buskene med lyserosa roser. Valget er ikke bare estetisk – lavendel bidrar også til å holde lusa borte fra rosene, forklarer hun.
Lavendel finnes forøvrig i både ett- og flerårige varianter. Lavandula angustifolia er en flerårig staude, mens lavandula stokes butterfly, den såkalte sommerfugllavendelen, er bare ettårig.
– Ellers har jeg noen stauder og klatreplanter. Og et par tujaer, da, sier hun og ler.
Velg lettstelte planter
En hage trenger ikke å kreve masse tid og vedlikehold for å bli både vakker og frodig. La forholdene i hagen avgjøre hva slags planter du velger, så får du glede av den uten å slite deg ut.
Sommerblomster krever mye stell, vann og næring. Selv gjødsler Nordstrøm sommerblomstene med flytende gjødsel i vannet hver gang hun vanner, og det er gjerne daglig når det er på det varmeste.
Da er det enklere med frukttrær, buskvekster og stauder. De steller seg stort sett selv så lenge de får regnvann.
Svak for stauder
Stauder er flerårige planter som kommer igjen år etter år og blir større og større. Vekstene er dessuten hardføre og sprer seg lett. Du kan dele den i fire med en spade når den har blitt stor, så har du plutselig tre nye planter.
Gartneren forteller at stauder blir stadig mer populære, nettopp fordi de er lettstelte.
– Stauder klarer seg stort sett selv. Det er bare de første 14 dagene etter at du har plantet dem at du må vanne dem så de får etablert seg. Ellers trenger du egentlig ikke å tenke noe mer på dem.
La plantene visne helt ned om høsten, så går næringen tilbake til røttene. Klipp dem helt ned når våren kommer.
La hagen og sola bestemme
Før du kjøper planter til hagen, er det viktig å sjekke plantekortet for å se hva slags solforhold vekstene krever. Sommerblomster elsker sol, mens noen stauder kan svi seg i solsteiken. Les på plantekortet for å se om de trives best med full sol, halvskygge eller skygge.
– Du må også se på hva slags forhold det er i jorda. Er det veldig mye stein, er det ikke alt som kan trives der. Hvis ikke du får spadd mer enn ti centimeter ned, stopper det seg selv, så da må du tenke i andre baner, for eksempel opphøyde bed, sier Nordstrøm.
Ta gjerne med bilder av hagen til hagesenteret og hør hva gartnerne anbefaler. Resten avhenger av smak og fargepreferanser.
Tenk langsiktig, spar penger
– Sommerblomster er jo bare ettårige, så det blir fort dyrt. Da er det bedre å velge stauder eller andre buskvekster.
Hun understreker at det er viktig å sjekke hvilket jordsmonn planta liker når du planter prydbusker og stauder.
Rips, solbær og bringebær er fortsatt de mest populære bærbuskene, men blåbærbusker blir stadig mer vanlige. Det er en annen type blåbær enn den du finner i skogen – større, hvit i kjøttet, med en helt annen smak.
Nordstrøm foreslår roser, vintergrønne busker eller stauder med blomster som du kan ha i krukker.
– Da kan du plante dem ut i bedet, så kommer de igjen neste år. Alt er litt mer frostutsatt når det står i en krukke.
Har du bare en balkong, kan du bruke potter og kasser, men da må du dekke dem til med strie om vinteren. Det gjelder spesielt på grønne planter som tuja, som har veldig lett for å svi seg i vårsola.
Karmer som varmer
En trend gartneren har sansen for, er dyrking i pallekarm. Det er mange grunner til at disse kassene er blitt så populære de siste årene.
Pallekarmer er ikke spesielt plasskrevende og finnes dessuten i halv størrelse for deg med veldig lite plass. De kan gjerne settes på balkongen, så lenge den tåler vekta.
Du kan bygge i høyden for å få jorddybden du trenger. Dermed er du hverken avhengig av god eller dyp jord i hagen for å få frodige vekster i pallekarmen.
Vekstsesongen forlenges når du dyrker i pallekarm, for du slipper bunntælen som sprenger i bakken.
– Fordelen med å bruke fiberduk over pallekarmen, er at du kan starte dyrkingen ute tidligere. Det holder også kålfluer og denslags ute. Plantene utvikler seg fortere fordi det blir et lite klima under duken, samtidig som den puster og slipper gjennom fuktighet.
Gartner en anbefaler også at du kjører et vekstskifte, altså at du ikke dyrker de samme vekstene år etter år. Det er for å unngå sykdom, skadedyr og utarming av jorda. Spesielt poteter er utsatt for sykdom og bør ikke dyrkes for ofte.
Temakvelder med suksess
Hagesenteret på Kløfta har allerede etablert seg som et populært sted i området, til tross for en vår med lunefullt vær.
De har blant annet arrangert en rekke kundekvelder med ulike temaer, som hvordan du planter i potter, kasser, krukker og hage, hvordan du får perfekt plen og hekk og velger riktig hagemaskin eller hvordan du kan bruke hagen eller balkongen som spiskammer. Nordstrøm forteller om kjempegod respons og stort oppmøte.
Gartneren merker også at det selges flere potter og mer hagetilbehør nå som de har egnete utstillingslokaler og godt med plass til å vise frem utvalget.
– Hvis dette blir en stor suksess, kan det hende det blir flere Felleskjøpet-butikker som får hagesenter etter hvert.