En snegle kan legge 4-500 egg på ett år. Eggene legges i jorda, og de klekker ved gunstige temperaturer. Sneglen bruker omkring ett år på sin utvikling fra egg til voksen. De angriper kålplanter, erter, kløver, jordbær, poteter og mye mer. I hager gjør sneglene skade på blomster og grønnsaker. Det er typisk at sneglene gnager på tynne blad og lar nervene stå igjen. Bladene blir dermed hullete. På tykkere blad gnager sneglene mer uregelmessig over hele overflaten.
Hvordan unngå snegler?
Forebygging er viktig. Du bør være spesielt oppmerksom hvis tomten din grenser inn mot friarealer eller skog. Selv om de beveger seg sakte, så klarer sneglene å flytte seg lengre enn folk tror. Vær også på vakt hvis du har naboer som har problemer, eller om du har opplevd snegleproblemer i egen hage tidligere.
Sneglene liker skyggefulle steder, der de ikke tørker ut. Unngå derfor å ha planterester eller kompost liggende flere steder. Rundt en kompost er det lurt å legge et belte med f.eks Ferramol mot snegler. Det samme gjelder rundt grønnsakshagen eller mot friarealer som sneglene vandrer inn fra. Videre gjelder det å holde gressplenen kortklipt, og ikke vanne når mørket faller på, men om morgenen når dagen gryr.
Produkter til sneglebekjempelse
- Ferramol mot snegler
Ferramol mot snegler inneholder jernfosfat og er et hurtigvirkende sneglemiddel med synlig effekt allerede etter første dag. Preparatet beskytter mot snegleskade i opptil fire uker etter behandling. Åtet virker ved at sneglen gis en metthetsfølelse og de vil til slutt sulte ut og dø. Du ser sjelden døde snegl, da de trekker seg tilbake i jordhull og andre steder før de dør.
Ferramol mot snegler fås i 1 kg. og 2,5 kg. pakninger. Produktet kan brukes i jordbær, grønnsaks- og blomsterhager utendørs så vel som i veksthus og i bed. Bruk 5 gram per kvadratmeter ved første synlige tegn på snegl.
Brunskogsneglen
Vi har mange ulike snegler i Norge, men mest fokus de senere år har Brunskogsneglen (Arion vulgaris) fått. Denne er ny i vår fauna og en innvandret art som har bredt seg ut langs kysten og litt innover i landet. Den har hatt flere navn, som Iberiaskogsnegl og mer tabloid «Mordersnegl». Åkersnegl ( Deroceras reticulatum) er likevel den langt mest utbredte. I tillegg fins mange andre arter enn disse to.
Vi gjør oppmerksom på at de ulike metodene som anbefales i media kommer fra varierende kilder. Hos Felleskjøpet får du alltid råd basert på fagkunnskap. Kom innom en av våre butikker så hjelper vi deg.