31.05.2023 | Felleskjøpet

De aller fleste planter takler tørke dårlig, de blir stresset, syke og blomstrer mindre. Riktig vanning gir bedre vekst og frodige planter i hagen din.

Når bør du vanne?

Generelt bør jorden i krukker alltid være jevnt og lett fuktig. Sjekk jorden med fingeren, er den våt venter du med å vanne, er den tørr og hard bør du vanne litt oftere. Når det er varmt er det lurt å vanne tidlig på morgningen eller sent på kvelden, ellers vil vannet bare fordampe. Det er også lurt å vanne nedenfra og unngå at bladene blir våte.

Hvor mye skal du vanne?

Vann heller sjeldent med mye vann, enn å skvette litt her og der. De aller fleste planter og blomster har gleden av en skikkelig rotbløyte, altså mye vann, slik at vannet når røttene. For lite vann vil bare dekke den øverste delen av jorda. Men pass på at du ikke drukner plantene. Plantene skal ikke bli stående i vann. Under gir vi deg noen nyttige tips.

Nyplantede trær

Vannes minst to ganger i uka. Ha på godt med vann rett over rotklumpen. Det er bedre å vanne grundig to ganger i uka enn litt hver dag. Gi dem også en god rotbløyte før du planter dem. Sett dem for eksempel i ei 10-litersbøtte og la dem trekke vann før du planter.

Nyplantet hekk

Også hekken, for eksempel tuja, bør rotbløytes før den plantes. Nyetablert hekk bør vannes svært godt de første to ukene. En svetteslange kan være et godt alternativ, så slipper du å tenke så mye på det.

Planter i hagen

Etablerte planter i hagen klarer seg bedre og lengre uten vann. Disse kan du vanne hvis det blir lengre perioder uten regn.

Sommerblomster i potter

De fleste sommerblomstene elsker vann og gjødsel og bør vannes daglig når det er varmt i været. Planter i krokker har begrenset med jord og dermed også tilgang på vann. Planter du i større krokker og bruker en god plantejord vil de kunne holde på vannet bedre. Tips! Husk hull i bunn, og gjerne litt leca for å unngå at plantene drukner i vann.

Grønnsaker

Grønnsakene dine trenger mer og jevn tilgang på vann, og spesielt tomatplanter, siden de må stå i sola for å gi søte, gode, modne tomater. Det gjelder å følge med, for vær og vind spiller en viktig rolle. Vær oppmerksom på at de ikke får for mye vann – da kan de råtne eller bli ekstra utsatt for sykdom.

Urtehagen

Her er det en forutsetning at du planter urter med like behov sammen. For eksempel liker middelhavsurter som timian, rosmarin og oregano mager og tørr jord og klarer seg med mindre vann enn for eksempel sitronmelisse, gressløk, basilikum og persille.

Vanning av gressplen

En nylagt plen krever mer stell og vann, enn en etablert plen. En godt etablert plen tåler tørre og varme dager bedre, mens en nylagt bør vannes lite og ofte. Les mer om vanning av gressplen her.

Smart vanning

Du kommer langt med en vannkanne eller hageslange, men for å spare deg for jobb og sikre plantene jevn tilgang til vann, kan en spreder være nyttig på plen, i hagen og i kjøkkenhagen, gjerne tilkoblet en vanningstimer. Til hekk og bed kan en drypp- eller svetteslange være nyttig. For potteplanter kan du investere i selvvanningspotter eller ferievanningssett.

Husk vanningsforbud

Før du vanner, er det lurt å forsikre deg om at det ikke er vanningsforbud i kommunen der du bor. Tips! Har du en regvannstønne, så kan du samle regnvann og bruke vann fra denne under tørkeperioder.