På 1950- og -60-tallet ble det kokt saft og syltet bær og frukt hovedsakelig av økonomiske grunner. Det er fortsatt økonomiske fortrinn ved å gjøre dette selv i dag, i tillegg til at det er en hyggelig aktivitet. Samtidig får du full kontroll på hva det ferdige produktet inneholder, og du kan nyte smaken av frukt og bær hele året – rett fra egen fryser.

Nesten alle typer frukt og bær kan brukes i saft og syltetøy, og man kan lage mange gode smakskombinasjoner. Bringebær er en favoritt for mange, fordi de passer til saft, syltetøy, mange typer desserter og kaker, eller til middagsretter med fisk og kjøtt.

Syltetøy

Sylting av bær og frukt trenger ikke å gjøres vanskelig. Rør bærene sammen med sukker og eventuelt frysetøy, i en bolle. Hell syltetøyet over i bokser eller annen emballasje for oppbevaring, og sett det i fryseren. Du kan også fryse friske bær som senere kan tas opp og brukes til syltetøy, desserter eller saft.

Saft

Du kan enten servere saften rett etter at du har laget den, eller lagre i flasker for å kunne nyte sommerens friske bær og frukter utover høsten og vinteren. Saft kan kokes eller kaldrøres. Kok bærene i en kjele sammen med vann. Beregn to-tre desiliter vann per kilo med bær. Når bærene blir myke og gir fra seg saft, siler du bærene gjennom et sileklede uten at bærene knuses. Kok opp saften, og smak den til med sukker. Oppbevar saften kaldt, eller frys den ned.

Hva trenger du av utstyr?

For å starte med egenproduksjon av saft og syltetøy, er det ikke mye utstyr som skal til. Som regel har man allerede det meste man trenger på kjøkkenet, for eksempel bakeboller, sleiver og kjele. En bærplukker er kjekt for sankingen, og et stativ med sil for å sile saften er kjekt å ha. Dersom du har planer om å lage saft med jevne mellomrom, vil det være lønnsomt med en saftkoker. For å lage mos eller desserter av for eksempel epler, er en fruktpresse et nyttig verktøy.

Anna Berg saftpresser – nyttig verktøy for saftkokingen

Dette er en hendig saft-/fruktpresserpresser som rommer 12 liter. Med denne kommer du langt på veien i å lage juice, cider og saft av fruktmos og bær. Sett saftpresseren på et fast underlag. Posen til saftpresseren settes innvendig i kurven. Denne holder massen samlet og gjør det lettere å rengjøre presseren etter bruk. Sett et fat under fruktpresseren for å samle opp den rå mosen. Pressesekken foldes sammen over fruktmassen, og pressingen kan begynne. Når du dreier på håndtaket rundt presses saften ut av den moste fruktmassen. Avhengig av type frukt og modenheten vil utbyttet være 50-70%. Du kan slutte å presse når motstanden er så hard at håndtaket ikke kan dreies rundt uten at du må bruke makt. Vips, så er mosen klar til å drikkes. Hell eventuelt mosen gjennom en sil eller klede, og så over i emballasje for oppbevaring. Mosen trenger ikke å pasteuriseres. Den kan oppbevares i maks 5-6 dager i kjøleskap, eller opptil et år i fryser. Det kan være en fordel å fryse ned mosen i små porsjoner.

Slik lager du egen gelé

For å få geleen stiv bør du bruke bær som er rike på pektin, altså de som inneholder mye stivelse. Med riktig mengde syre og sukker vil pektinet svelle og gjøre saften om til spennende gelé. Bær som naturlig inneholder lite syre kan tilsettes sitronsyre eller eplekart oppdelt i skiver. Bær som inneholder lite pektin kan blandes med andre bær som inneholder pektin, eller syrlige og lite modne epler. Alternativt kan du benytte tykningsmidler som syltepulver eller flytende pektin, som finnes i vanlige dagligvarebutikker. Bær med mye pektin er tyttebær, rognebær og tranebær. Rips, solbær og stikkelsbær har også en del pektin, så lenge de ikke er overmodene. Du kan fint lage gelé med en blanding av ulike typer bær, og du kan fint blande bær og frukt.

Gammeldags saftkoking

Ved å lage egen saft tar du var på alle de beste smakene. Frukten og bærene du skal bruke i saften bør ha god kvalitet og være fullmodne, da får saften best smak og aroma. Du kan safte ulike typer bær både hver for seg eller i en blanding. Oppbevar saften mørkt og kjølig på passende flasker.

Slik gjør du det på «gamle-måten»:

 1. Vei opp den rensede frukten/bærene, og ha det i en kjele. Ha på vann. Sett på et tett lokk, og la det koke sakte opp.
 2. La blandingen få stå og trekke under lokk, til bærene/frukten har saftet seg og skiftet farge.
 3. Sil alt gjennom et sileklede, eller bruk en saftsil. La det renne godt av i minst en time.
 4. Kok saften opp igjen sammen med ønsket mengde sukker. Flaskene varmes i ovn på 120 grader i 10 minutter. Tapp saften over på rene og varme flasker. Husk at disse må være sterile.
 5. Når du skal servere saften blandes den ut med 2-3 deler vann.

Slik finner du riktig vannmengde per kilo med bær eller frukt:

 • Bringebær: Omtrent 2-4 dl vann
 • Rips: Omtrent 3 dl vann
 • Solbær: Omtrent 4-5 dl vann
 • Kirsebær: Omtrent 3 dl vann
 • Blåbær: Omtrent 4-5 dl vann
 • Tyttebær: Omtrent 3 dl vann

Gode råd når du skal lage syltetøy

 1. Følg oppskriften. Om du dobler en oppskrift, kan den fort bli for tung å røre og koketiden vil bli en annen. Lag heller i flere omganger om du ønsker å lage større mengder.
 2. Visse typer bær må renses før de kokes opp, for eksempel stikkelsbær.
 3. Glem ikke å skumme av syltetøyet. Bakterier og muggsopp finnes i skummet, og kan virke inn på syltetøyets holdbarhetsdato.
 4. Sterile glass for oppbevaring får du ved å varme dem opp i ovnen på 120 grader i 10 minutter.
 5. Fyll glass og flasker helt opp, og sett på lokket med én gang. Skru det godt på. Ved å sette glasset på hodet forsegles det, og du får et vakuum.
 6. Test om syltetøyet er stivt nok ved å bruke et lite fat som du først har hatt i kjøleskapet. Legg litt syltetøy på fatet, og sett det i kjøleskapet. Test røren ved å dra en skje gjennom den mens det er kaldt. Om sporet ikke flyter sammen igjen, er syltetøyet stivt nok.
 7. Del det opp i mindre porsjoner når du skal fryse ned syltetøy. Det har kort holdbarhet etter opptining, men med passende mengder av gangen slipper du å måtte kaste halve glasset,
 8. 400 gram sukker per 1 liter bær er hovedregelen for syltetøy. Det kan likevel være greit å sjekke mengden sukker opp mot oppskriften.