07.06.2023 | Felleskjøpet

Hagen er et sted for å slappe av og kose seg, alene eller med venner, nyte naturen, og dyrke planter. Nå er det den perfekte tiden for å gi hagen din litt kjærlighet etter vinteren og forberede den til sommersesongen. Samtidig som det er en god grunn til å komme seg ut og nyte hver lille endring som skjer i naturen akkurat nå! Vi har spurt vår produktsjef for plantedyrking i Felleskjøpet; Ragnar Dæhli, om hva som er lurt å gjøre på denne tiden av året.

Rydde og klargjøre

Det første du må gjøre, før noe annet, er å rydde opp. Fjern døde planter, kvister og løv som har samlet seg opp gjennom vinteren i plen og bed. Her kan det være lurt å bruke en myk plastrive. Dette gir rom for ny vekst og frisk luft til planter og plen- Fjern også ugress, da det kan konkurrere med plantene om næringsstoffene i jorden.

Gå over plenen - Den kan ofte ha fått frostskader i løpet av vinteren. Legg derfor på 2-3 centimeter med hagejord eller toppdressing, som du så raker inn i plenen. Så gjerne også med plenfrø spesielt beregnet for dette formålet.

Har du mose?

Den langsiktige løsningen for en mosefri og grønn plen er veldrenert jord, gjødsel og hyppig klipping. Hvis gressmatten er veldrenert, tørker den raskere opp etter nedbør, slik at mosen ikke trives. Sørg for å tilføre plengjødsel som inneholder nødvendig næring og hjelper gresset med å vokse.

Ugress spres via frø og kan ligge i jorda i lengre tid. Vertikalskjæring eller mekanisk mosefjerning er effektivt mot mose og bør utføres når graset er i god vekst. 

Om våren kan du strø mosefjerner på utsatte områder. En tid etter påføringen vil mosen bli svart og bør rakes vekk. Denne prosessen vil gi flekker i gressplenen som bør sås igjen med gressfrø.  

Gjør plenen sunn med kalk

Kalking er en viktig del av hagearbeidet. Det hjelper til med å nøytralisere sur jord og øker pH-verdien. Om jorda er for sur kan det gjøre det vanskelig for gresset å ta opp vann og næringsstoffer fra jorden. En sunn jord gir fra seg næringsstoffene som plantene trenger for å vokse og trives, i tillegg til at det forebygger mose. Det meste av jord du finner i norske hager er fra naturens side surere enn det gress og de fleste hageplanter trives med. Derfor må vi hjelpe litt til.

Spre ganske enkelt kalk på jorda og rak det inn. Det anbefales å gjøre dette enten på våren eller høsten, men det er ikke nødvendig å gjøre dette hvert år. Les mer om anbefalinger og framgangsmåte på forpakningen. Bor du et sted der snøen ikke er helt borte enda, er det lurt å legge kalken oppå den siste snøen.

Husk at surjordsplanter som lyng, rododendron og hageblåbær ikke skal kalkes.

Gi plantene ekstra næring med gjødsel

Tredje og siste steg er å gjødsle godt. Å tilføre hagen næring skal du gjøre jevnlig gjennom vår og sommer. Det finnes spesialgjødsel for plen, men hageeksperten anbefaler vanlig hagegjødsel for dem som vil bruke samme type til både plen, frukttrær, bærbusker og prydvekster.

Riktig tidspunkt for første gjødsling er, ifølge våre eksperter, når det begynner å bli grønt i de mest lune områdene av hagen din. Sjekk gjerne værmeldingen. Det beste tidspunktet for å gjødsle er nemlig før regnvær, siden vannet løser opp næringen og fører den ned i jorda.

Bruk hansker og spre med hendene eller universalsprederen, og husk på å gjødsle godt under busker og trær.

Etter en lang vinter trenger plantene dine litt ekstra næring. Gjødsling kan hjelpe til med å gi plantene den næringen de trenger for å vokse og blomstre.

Sunnere busker og trær med beskjæring

Beskjæring er en viktig del av hagearbeidet, spesielt hvis du vil ha sunne og sterke planter. Beskjæring kan hjelpe til med å fjerne døde eller skadede grener og skape en mer åpen og luftig plante. Det kan også bidra til å fremme blomstring og gi større avling på frukttrær og busker. Bruk gjerne en beskjæringssaks eller rydningssaks.

De fleste trær og busker kan beskjæres hele året. Husk så at et hvert snitt i treet kan endre treets vekst, og derfor skal man aldri fjerne en gren uten grunn. Frukt- og bærtrær klippes gjerne på senvinteren/tidlig vår før sevjen går. Beskjær helst før vekstperioden er i gang. Du kan lese mer om beskjæring her.

Få med dette; Tredje og siste steg er å gjødsle godt. Å tilføre hagen næring skal du gjøre jevnlig gjennom vår og sommer. Det finnes spesialgjødsel for plen, men hageeksperten anbefaler vanlig hagegjødsel for dem som vil bruke samme type til både plen, frukttrær, bærbusker og prydvekster. Riktig tidspunkt for første gjødsling er ifølge Ragnar når det begynner å bli grønt i de mest lune områdene av hagen din. 

Sjekk gjerne værmeldingen for det beste tidspunktet å gjødsle er før regnvær siden vannet løser opp næringen og fører den ned i jorda. Bruk hendene eller universalsprederen, og husk på å gjødsle godt under busker og trær.

Gressklipping

Klipping av gresset er også viktig. Klipp gresset når det er tørt, og ikke klipp det for kort, da dette kan føre til tørke og misfarging av gresset. Det finnes mange typer gressklipper, og hva du velger avhenger av behov og størrelse på plen. Etter vinteren er det alltid lurt å ta en liten overhaling av hagemaskinene, som du kan gjøre selv, eller få hjelp til hos din lokale Felleskjøpet-butikk.

Gjør platting og hagemøbler klar for solrike dager

Det kan være lurt å vaske terrassen og utemøblene dine etter en lang vinter. Det vil fjerne smuss og skitt, og gi deg en ren og pen uteplass der du kan nyte våren og sommeren. Du kan bruke en såpe beregnet for dette bruket og en bøtte med vann til å vaske terrassen og utemøblene. Skyll deretter grundig med en hageslange.

Tid for å plante og så - blomster og grønnsaker

Nå er det på tide å plante og så nye planter og blomster i hagen din. Velg planter som trives i ditt område og som passer til din hages jordsmonn og eksponering for sol eller skygge. Når du skal plante, sørg for å grave et hull som er større enn roten til planten. Fyll hullet med jord og pakk det forsiktig rundt planten. Vann deretter grundig. For å så frø, er det viktig å følge instruksjonene på pakken. Sørg for å så frø i jorda og vann dem regelmessig for å hjelpe dem med å spire. Det kan også være lurt med forkultivering inne.

Det er også lurt å sjekke hageslangen og vanningsutstyret ditt. Sørg for at alt er i god stand og fungerer ordentlig. Du kan også vurdere å legge til et lag med bark rundt plantene. Det vil bidra til å holde på fuktighet og hindre ugress fra å vokse.

Med disse tipsene vil du ha en vakker og frodig hage å nyte gjennom hele sesongen.