13.03.2020 | Felleskjøpet i samarbeid med Tid for hage

Ragnar Dæhli er produktsjef for plantedyrking i Felleskjøpet, og legger mye innsats i å ha en grønn plen og velstelt hage. For å få til et godt resultat, har han en effektiv slagplan som han setter ut i livet så fort våren er i gang. Og det er ikke komplisert å få til en god start på hageåret hvis du følger hageekspertens tre steg. 

Rydde 

Først av alt gjelder det å rydde. Finn frem en god rive, og ha med hagejord og mosefjerner i tillegg. Det kan være praktisk å samle alt i en trillebår slik at det er enkelt å flytte med seg. Ta deg en runde i hagen og få oversikt over hvordan det ser ut. 

Begynn så med å fjerne greiner, løv og annet hageavfall fra plen og bed. Ragnar anbefaler å bruke en myk plastrive til denne oppgaven. Mens du beveger deg over plenen, kan det være at du oppdager noen hull og fordypninger. Fyll dem med litt hagejord slik at overflaten jevnes ut. Dersom det er mer enn et par centimeters forskjell bør du strø gressfrø på toppen når du har hatt på jord. Jord og gressfrø er også løsningen for frostskader i plenen. Fyll også på med god jord i bedene. 

Har du mose? Det gir en mindre robust plen over tid, så Ragnar anbefaler å strø over mosefjerner tidlig på våren. 

Kalke 

Når ryddingen er unnagjort, er det klart for steg to; kalking av gressplenen for å nøytralisere sur jord. Sur jord påvirker gressets opptak av vann og næring, og det meste av jorda her til lands er fra naturens side surere enn det gress og de fleste hageplanter trives med. Kalk motvirker både sur jord og trist plen, og hjelper også i kampen mot mose siden kalken gjør gresset kraftigere. 

Fordel de små kalkkulene jevnt utover plenen for hånd, eller som Ragnar, med en universalspreder som du triller over plenen. Det gjør det enklere å sørge for at hele området får nok kalk, noe som igjen gir en flott plen senere i sesongen. Unngå å kalke nær rhododendron og andre planter som skal ha sur jord. 

Gjødsle 

Tredje og siste steg er å gjødsle godt. Å tilføre hagen næring skal du gjøre jevnlig gjennom vår og sommer. Det finnes spesialgjødsel for plen, men hageeksperten anbefaler vanlig hagegjødsel for dem som vil bruke samme type til både plen, frukttrær, bærbusker og prydvekster. Riktig tidspunkt for første gjødsling er ifølge Ragnar når det begynner å bli grønt i de mest lune områdene av hagen din. 

Sjekk gjerne værmeldingen for det beste tidspunktet å gjødsle er før regnvær siden vannet løser opp næringen og fører den ned i jorda. Bruk hendene eller universalsprederen, og husk på å gjødsle godt under busker og trær. 

Da er faktisk første økt unnagjort! Du har mye herlig hagearbeid i vente de kommende månedene, men husk å hvile litt på laurbærene nå som du har sørget for å gi hagen din en best mulig start. 

Lyst til å gjøre mer i hagen?

Dette er også fint å få gjort om våren;

  • Beskjær hekker, trær, rosebusker og lignende
  • Vask og gjør klar uteplassen
  • Sjekk at gressklipper og andre hageredskaper er klare til innsats