24.05.2019 | Felleskjøpet

Nordmenn elsker å grille. Og det handler like mye om den gode maten som all kosen rundt grillingen – forberedelsene, tilbehøret og samværet mens man venter på den perfekte gløden. Begynn tidlig og gjør en helaften ut av grillingen. 

1. Velg riktig grill

Gassgrill eller kullgrill er det evige spørsmålet, og svaret er at det er en smakssak. Men ikke vær gjerrig når du skal velge grill, ta heller en større grill som hever både standarden og kvaliteten på matlagingen. Velg gjerne en grill som du kan justere varmen på, slik at sluttresultatet skal bli best mulig. Med et lokk får du grill og ovn i ett, og maten stekes jevnere og raskere. 

2. Tenk på plasseringen

Finn et fint og lunt sted i hagen der grillen kan stå skjermet for vinden. Ellers risikerer du at maten som ligger på grillen, blir kald på oversiden.

3. Velg riktig tilbehør

Godt tilbehør gir et vellykket grillresultat. Det digitale termometeret er en nødvendighet, og det samme er lange grillredskaper som f.eks en grilltang, slik at du ikke brenner hendene. Ikke glem børster som gjør rengjøringen enklere, og ha en arbeidsflate ved siden av grillen, for eksempel et praktisk sammenleggbart bord.

4. Planlegg grillingen

Hva skal du grille? Når kommer gjestene? Tenk gjennom alle trinnene på forhånd og start i god tid. Legg frem alle redskapene du trenger, og sett frem krydder og en vannflaske. Den er god å ha i nærheten til å slukke flammer med, hvis de slår opp mot kjøttet.

5. Få den perfekte gløden

Bruk svanemerkede  kull eller briketter av hensyn til miljøet. Tenn gjerne med en elektrisk grillstarter. Dette er mer miljøvennlig og gir mindre bismak. Ikke bruk for mange briketter. Ca. 20 stykker holder til 6–8 koteletter. Det tar minst 20 minutter å få en god grillglød hvis du griller med kull. Når kullene er dekket av et lag med hvit aske, passer det å legge på råvarene. Temperaturen er perfekt hvis du kan holde hånden over gløden i fem sekunder uten å brenne deg.

6. Tenk på sikkerhet!

Det viktigste av alt når du griller med trekull, er at du aldri må helle på tennvæske etter at du har tent på. Det er slik de fleste ulykker skjer.

7. Forbered maten riktig

Ta ut alle råvarene som skal grilles, fra kjøleskapet i god tid. Hvis du legger kalde råvarer rett på grillen, blir de lett sittende fast og kan gå i stykker. Tørk av marinade før du legger kjøttet på grillen. Marinade som drypper ned i glørne, tar lett fyr og maten blir svidd. Populære produkter på grill kan være grillpølser, hamburger eller indrefilét.

8. Indirekte grilling

Hvis du vil grille med barbequemetoden eller indirekte grilling, legger du brikettene på den ene siden av grillen. Dermed får du en flate der du kan legge kjøttet på ettervarme uten glør. La brikettene bli helt grå før du begynner å grille.

9. La lokket ligge på

Hvis du åpner lokket under indirekte grilling, slipper du ut varmen og røyken. Da mister du den naturlige smaksettingen fra røyken, og det tar lengre tid før maten blir ferdig. If you’re looking – it’s not cooking.

10. Vedlikehold grillen

Hvis du vedlikeholder grillen regelmessig, varer den lenger og du får bedre resultat på grillingen. Rengjør grillristen ordentlig med en god børste, og dekk til grillen med et grilltrekk når den ikke er i bruk for å beskytte den fra regn og rusk.