29.06.2016 | Anne Line Dørum, Spesialkonsulent Kromat

Visste du at plommen er full av pigmenter?

Vi anser pigmenter som, vel, pigmenter og ikke noe mer. Pigmenter vil si at de gir en farge, men er det egentlig pigmentenes primære rolle - og gi farge?

Hva er egentlig pigmenter?

Planter produserer ikke pigmenter bare for å være «pen». Hvorfor har f.eks mais behov for å være så gul?

Sannheten er at pigmenter, som er en viktig familie av karotenoider, er kraftige antioksidanter. Maiskjerner trenger disse pigmentene for å gi de nye spirene godt med antioksidanter. Antioksidantene beskytter blant annet klorofyllet fra sollys og kan gi oksygenradikaler.

Likt er dette for egget. Tilsetninger av råvarer og mikromineraler er viktig. Kvaliteten på disse er like så viktig for å gi det samme grunnlaget for høna. Nå skal det sies at for rugehøner, høner som legger egg som skal til ruging/klekking, har noe mørkere farge på plommene sine. Rett og slett for at dette skal gi en god start for celleutviklingen inne i egget. 

Hvordan få mest jevn og god farge?

For å gi en best mulig jevn og god farge må fôret være riktig komponert og verpehøna bør ha god helse. Sykdom kan være med på å bidra til at omsetning av næringsstoffer skjer på en annen måte. I lik grad som ved oppverping. Da trenger ofte hønene noen dager på å stabilisere produksjonen sin og omsetning av kraftfôr.