Her får du fem fakta om egg og eggeskall.

  1. Et egg består av: en plomme i midten som er omringet med eggehvite. Eggehviten har høyt vanninnhold, er elastisk og har en støtdempende effekt. Denne massen er omgitt av to membraner og til slutt eggeskall. Skallet gir en riktig form til egget og er ment for å bevare de verdifulle næringsstoffene i egget.

  2. Bestanddelene av hele egget består stort sett av 76 % vann, 12 % protein, 10 % fettsyrer og resten er vitaminer, mineraler og karbohydrater. Egget har en høy biologisk verdi og har en utmerket proteinkvalitet. Det gjør at egget er en viktig proteinkilde for oss mennesker.

  3. Selve skallet på egget utgjør omtrent 10-11% av eggets totale vekt. Et gjennomsnittlige eggeskall veier 5-6 gram. Skallet er cirka 300 – 350 mikrometer tykt og har bemerkelsesverdige mekaniske egenskaper. Skallstrukturen spiller en avgjørende rolle med å beskytte innholdet i egget fra mikrobielle og fysiske belastninger. Skallet er også med på å kontrollene utveksling av vann og gasser.

  4. Det totale kalsiuminnholdet i eggeskall er omtrent 1,7 – 2,5 gram. I skallet finner man grovt regnet 8000 mikroskopiske porer. Den ytre strukturen på skallet består av et slimaktig belegg som er avsatt på egget like før det blir lagt. Belegget inneholder proteiner som skal være med på å beskytte innholdet i egget fra bakteriepenetrasjon gjennom skallet.

  5. Kvaliteten og styrken på eggeskallet er knyttet til faktorer som man kan observere. Slik som form, farge og utseende. Skallets styrke er viktig og det er mange ulike faktorer som kan påvirke skallets kvalitet. Størrelse på egg, ernæring og management er blant annet tre viktige faktorer som kan påvirke skallkvalitet.

Kilde: thepoultrysite.com