07.04.2020 | Idun Rosenfeld, produktsjef Champion

Termindatoen var usikker, og Teodor overrasket alle med å komme nesten en måned før han var ventet. Lykken var stor over å ha fått et velskapt hingsteføll, men gleden fikk en alvorlig knekk da det viste seg at hoppa nesten ikke produserte melk.

- Vi prøvde alt mulig for å få henne til å melke mer, sier Siw Hege, som ikke hadde sett for seg at det skulle bli så mye ekstra med akkurat dette føllet.

Ringte veterinær

 – Vi ringte selvsagt veterinæren tidlig, og han kunne fastslå at det ikke var noen jurbetennelse eller andre ting som kunne hjelpes med medisiner eller endret fôring. Mai var rett og slett ikke bygget for å produsere melk. Og der stod vi, med et sultent føll og ingen melkekilde!

Heldigvis var det noe melk i juret de første par dagene, så lille Teodor fikk den livsviktige råmelken før kilden tørket ut. Uten råmelk vil det være svært små sjanser for at et føll kan leve opp.

- Mange foreslo at vi skulle skaffe ei amme til Teodor, men vi synes ikke det var det beste for ham. Han hadde jo moren sin, det var bare melk han ikke kunne få av henne!

Melkeerstatning

Heldigvis finnes hoppemelkerstatning i pulverform å få kjøpt, men hvor får man tak i dette på kort varsel? Våren 2013 bestemte Felleskjøpet seg for å gjøre Salvana hoppemelkerstatning lettere tilgjengelig for fortvilte hesteeiere. Det er nå plassert ut 3-kilosbøtter med melkepulver på mange av Felleskjøpets butikker spredt utover hele Norge, som en start når man raskt trenger melk til en sulten tass.

På Felleskjøpet på Gol stod en bøtte og ventet på Teodor. - Til å begynne med måtte vi gi ham melken på tåteflasker beregnet for mennesker. De små smokkene var det eneste han ville suge av. De første ukene måtte han fôres hver annen til tredje time døgnet rundt.

- Det ble Ole Anders som fikk jobben som nattevakt siden han greier å sovne igjen så fort jobben er gjort, sier Siw Hege og titter bort på Ole Anders. – Dette hadde jeg ikke behøvd å gjøre om det hadde skjedd med noen av kalvene, sier han.

Du kan lese mer om å flaske opp føll her.

Slitsomme uker

Det ble noen slitsomme uker, og da den hektiske tiden med slåttonna begynte måtte Siw Hege ta tre uker ferie for å kunne være tilstede ved alle fôringene.

- Etter bare noen dager på tåteflaske greide vi å få ham til å drikke fra bøtte, det gjorde jobben litt lettere. Gradvis kunne Teodor også få større måltider med lengre mellomrom
 - I dag får han melk bare fire ganger daglig, og det er jo ikke så mye ekstraarbeid med det. De andre dyra skal jo ha stell likevel.

Fôringstid

Og Teodor vokser flott! I en alder av drøyt tre måneder er det ingen som kan ane at denne karen har fått melk fra bøtte nesten hele livet sitt. Han er rund over rompa og har masser med overskuddsenergi. Når Siw Hege kommer med melkebøtta spisser Teodor ørene og kommer farende oppover bakken til henne. Moren Mai løfter knapt nok hodet opp fra gresset. På mange meters hold begynner han å slikke seg rundt munnen og gleder seg til et godt måltid.

 – Det føles jo litt feil å kjøpe melkepulver i dyre dommer når man har gården full av melk, sier Ole Anders. Men nå er det jo engang slik at hest og ku ikke er like, heller ikke næringsbehovet hos kalv og føll.

Ville aldri byttet bort Teodor

- For de pengene vi har brukt på å flaske opp Teodor kunne vi kjøpt flere andre føll, men det ville jo ikke vært Teodor! Nå har Teodor blitt så stor at han også spiser litt kraftfôr, og vi ser at han er flink til å spise av graset på beitet også. Om kvelden får han og moren nyslått gress i tillegg.

Den lille fyren har blitt godt over gjennomsnittlig menneskekjær, og har alt vært med på kjøreturer bundet til moren. Målet er at Siw Hege og Ole Anders om noen år kan ri på tur sammen innover på fjellet.

- Det blir nok aldri aktuelt å selge Teodor, han skal bli her på gården, det er sikkert!

Din nærmeste Felleskjøpbutikk finner du her.