28.10.2017 | Felleskjøpet

Gode løsninger i fjøset

Fjøset har vært i bruk i ett år nå, og samdrifta har fått gjort noen erfaringer, gjort seg kjent med teknisk utstyr og fått tilvent besetningen.  Fjøset har 94 liggebåser på kusiden inklusive fokusavdeling og sinkuavdeling. På ungdyrsiden er det plass for 88 ungdyr, og det er plass til 38 kalver. Melkeroboten er montert med styrt kutrafikk i dette fjøset, og de har en kvote på 550 tonn. Her finnes utvidelsesmuligheter, og det er klarert plass for en melkerobot til.
Det er også montert kraftforstasjon i fokusavdelingen – noe det må være for å utnytte en slik avdeling optimalt. Det er Felleskjøpets I-mek selger Sten Kjelås som har tegnet og gjennomført prosjektet.

Her kan du se tegningen av fjøset. 

 

Egen kalv-avdeling med Moving Floor

Småkalv plasseres i enkeltbokser i et separat rom som er bygd inn i fjøset, og det er ventilert med mekanisk ventilasjon og klimastyrt for denne avdelingen. Når kalvene tas ut av enkeltboksene, settes de over i Moving Floor selvrengjørende kalvebinger som det finnes tre stk. av der.  Dette viser seg å være en meget innovativ og god løsning for godt kalvstell og god tilvekst. 

Her kan du lese mer om disse: https://www.felleskjopet.no/innendoersmekanisering/storfe/innredning-storfe/moving-floor-kalv-997824/

Bygget og teknisk utstyr i fjøset

Bygget er levert av Borgen Bygg, og dette har naturlig ventilasjon. Det er tre store plansiloer ute, og derfra er det kort vei for å kjøre inn traktor og mixer som de forer med.
Felleskjøpet har levert alt teknisk utstyr, som VMS melkerobot, fôrstasjoner, gjødselrobot og all innredning fra DeLaval.  Det er også levert Landia kanalomrører, som sørger for gjødselhåndteringen under spalt. Mafa kraftfôrsiloer og skruer distribuerer alt kraftfôr der det skal være. Som allerede nevnt har Felleskjøpet også levert tre stk. Moving Floor binger i separat rom, ventilert med Bruvik ventilasjon.

Her kan du se flere bilder av løsningen.

Vi kan også nevne at Brørs Samdrift - som består av Morten og Arnt Egil, ikke bare har dette fjøset. De har med stort og smått 462 storfe plassert i fire fjøs – både av eget oppdrett og innkjøpte oksekalver.  Dette er flinke folk som vet hva de holder på med, og det fikk alle besøkende erfare da de var der på åpent fjøs-arrangementet. 


Vi ønsker dem lykke til videre med drifta!

Har du ønsker om tilsvarende fjøs, eller i mindre omfang står en av våre I-mek selgere klare til å bistå. Finn din salgskonsulent her.