10.04.2017 | Jon Ivar Mælen, produktsjef I-mek

Vel 80 interesserte bønder møtte opp for å se på det nye fjøset. De fleste mente det var vel verdt turen for en titt og en prat med kolleger og brukerne.

Fjøset ble ferdigstilt og innflyttet sensommeren 2016. Med en kvote på 276 tonn er det per i dag 34 kyr som blir melket på roboten. Fjøset har totalt 54 liggebåser for kyr fordelt på 31 liggebåser i kuavdelingen og 10 liggebåser i fokusbingen/velferdsavdelingen. Det er 13 liggebåser i sinkuavdelingen. Denne avdelingen er fleksibel og kan slås sammen med kuavdelingen.

1,5 mill. under kostnadsoverslaget

Fjøset er bygd med en stor egeninnsats av eierne og familiemedlemmer. Kostnadsoverslaget var på 7,5 millioner, men prosjektet ble gjennomført for under 6 millioner! Deler av denne innsparingen er i form av leie av kun forskalingssnekkere i fire dager. Inkludert i disse dagene er systemforskaling på gjødselkulverten/tverrenna som flyterennene går mot. Ocem betong veggelementer monterte de selv, samt tak, fôrsentral, innredning, trearbeider – ja stort sett alt!

Selger i Felleskjøpets I-mek, Tormod Vagnild, har vært med i gjennomføringen av prosjektet.

Gode leveranser

Av teknisk utstyr, så er det DeLaval VMS melkerobot (med steam) på fri kutrafikk, CC1800 liggebåsskiller i flere størrelser til alle dyr, HL10 fangfronter, svingende kubørste, drikkeutstyr og CF500 kalveforingsautomat. Det er elektrisk gjødselpumpe i kulvert, og Rotage kraftforsiloer med Flexiskruer fra Svea Agri.

Br. Dale står for dører og vinduer i hele bygget, og Bruvik mekanisk ventilasjon sørger for et veldig godt klima som mange besøkende merket seg.

Tegningen av fjøset kan du se her (235kB)

Det var en meget trivelig og interessant dag for de som kom, og praten gikk over kaffekoppene og grillmaten som Slaktehuset serverte. Mange faglige utvekslinger ble gjort og ikke minst gode tilbakemeldinger til brukerne.

Vi ønsker brukerne lykke til i fremtiden med en meget flott fjøs som de helt sikkert vi lykkes i!