11.06.2019 | Gina Elisabeth Rudsrud

Det startet med at Nordstoga merka at de trengte bedre plass i fjøset. Så kom Mattilsynet på besøk og krevde at de skulle bygge både sykebås og fødebinge. Han skjønte at han trengte nytt fjøs, men et fjøs med melkerobot kom ikke på tale.

En lang prosess

Allerede i 2015 var det en frimodig ansatt i Felleskjøpet som foreslo at Nordstoga skulle skaffe seg melkerobot i det nye fjøset.

-       På den første driftsplanen jeg lagde var det ikke med melkerobot i fjøset. Men etter hvert som tiden gikk og tanken på robot modnet fikk jeg mer og mer lyst på det.

Først vurderte Nordstoga å kjøpe brukt melkerobot, men det frarådet veterinærene.

-       Tilslutt innså jeg at om det skal være attraktivt for neste generasjon å ta over og om det skal være godt å være her både for folk og fe, så måtte jeg investere i ny melkerobot.

Åpent fjøs

I anledning nytt fjøs åpent Aasmund og kona Ingvild opp dørene og inviterte alle som ville se nybygget og den nye roboten. Både bønder, bygdefolk og samarbeidspartner møtte opp for å inspisere det nye fjøset.

-       Jeg har vært veldig opptatt av å bruke lokale leverandører i denne prosessen, og alle har gjort en super innsats for at vi skal komme i mål med fjøset.

Og selve fjøsbygningen er selvfølgelig ingen vanlig bygning av betong.

-       Her på gården står Vinjestoga der Åsmund Olavsson Vinje vokste opp og det er stadig turister innom. Derfor ville vi bygge et fjøs som sto i stil til resten av gården, forteller han.

Hjarte ligg hjå Felleskjøpet

Bonden fra Vinje forteller at Felleskjøpet har vært en god samarbeidspartner hele veien.

-       Da jeg bestemte meg for å bygge nytt fjøs med melkerobot hentet jeg inn anbud fra både Felleskjøpet og Fjøssystemer. Jeg pustet lettet ut da samvirke-bedriften Felleskjøpet leverte det beste tilbudet, ler Nordstoga.

Ikke nok med at melkebonden har fått nytt fjøs. I april ble han kåret til årets Felleskjøpets-profil. En pris som deles ut til den eller de som har utvist et særlig engasjement for bonden og Felleskjøpet.

-       Det er var utrolig overraskende, men samtidig veldig hyggelig å bli kåret til årets Felleskjøpet-profil, smiler Nordstoga.

Han forteller at en slik utmerkelse oppleves som en takk og et klapp på skuldra.

-       Noen ganger kan det føles håpløst å være bonde som driver smått. Men nå ble jeg inspirert til å fortsette med det jeg driver med, avslutter Nordstoga.