13.12.2016 | Nils Arve Frøisland, Fagsjef PLUSS Tilskuddsfôr

Organisk selen – viktig for kalven

Felleskjøpet tilsetter organisk selen i tilskuddsfôr til sinkyr (Pluss Sinku) og til ammekyr (Pluss Ammeku).  Dette gjøres for å sikre kalven tilstrekkelig tilførsel av selen de første ukene da den i all hovedsak lever på melk. Organisk selen går i større grad enn uorganisk selen over i melka.

God lønnsomhet

Felleskjøpet er opptatt av bondens økonomi. Organisk selen er dyrere enn uorganisk selen. Felleskjøpet bruker derfor i all hovedsak uorganisk selen i tilskuddsfôr.  

God tilgjengelighet med uorganisk selen

Organisk selen blir ofte tilsatt som gjær - selenomethionin. Selenomethionin kan ha en mer varierende tilgjengelighet for viktige funksjoner enn uorganisk selen. Uorganisk selen tilsettes normalt i form av mineralet selenitt. Selenitt blir lagret i selenoproteiner (antioksidanter) som dyret trenger for å opprettholde et godt immunforsvar.

Seleninnholdet i melk er ikke et godt mål for selenstatusen til dyret.

Dyrehelse

Planter og gras i Norge har lavt innhold av selen og det er derfor nødvendig å tilsette selen i fôret til dyra.

Selen har betydning blant annet for muskelfunksjon, tilvekst, helse og reproduksjon. Selen inngår i enzymet glutationperoksidase, som er en viktig del av immunforsvaret. Selen er avgjørende i aktiveringen av hormonet tyroksin fra skjoldbruskkjertelen. Tyroksin (T3) er viktig for vekst, fruktbarhet, fôropptak og kroppstemperatur.

Mangelsjukdommer

Typiske følgesjukdommer ved for lite selen er «hvitmuskelsjukdom» / «stivsjuke», hjertemuskelsjukdom/ «brå død», vekstreduksjon og infeksjoner.