31.03.2020 | Borghild Barstad Njærheim og Beth Iren Dirdal Jåtun, Felleskjøpet Rogaland Agder

Av erfaring får vi opp mot 40 kroner ekstra i DB per gris ved å bruke Format Flex. På en konsesjonsbesetning utgjør dette opp mot 80 000 kroner i året i sparte fôrkostnader.

Gode resultater med Format Flex (tall fra Felleskjøpet Rogaland Agder)

 
Snitt FKRA
2019
Snitt Format Flex
2019
Daglig tilvekst, gram 1 046 1 088
Fôrforbruk, FEn/kg tilvekst 2,67 2,61
Kjøttprosent, % 60,2 60

format_flex_jarle_haugsland 473x251pxl.jpg

Gode erfaringer med Format Flex i slaktegrishuset til Jarle Haugsland i Erfjord

TILVEKST PÅ 1,2 KILO

Grisehuset til Haugsland har 48 binger fordelt på 2+2 avdelinger med plass til 624 slaktegris. Smågrisen får bonden fra Lars Våge i Årdal. Tilveksten ligger på rundt 1,2 kilo i døgnet og den gjennomsnittlige slaktevekten er på 79,9 kilo.

- Rådgiveren fra Nortura mener at vekta skal over 80, men utfordringen vår, som driver i ei lita bygd i Ryfylke, er at vi sjelden eller aldri får henting samme dag eller dagen etter at vi melder den inn. Som regel går det flere dager, og da risikerer vi at grisene blir for tunge, noe som gjør at vi får mindre for dem, forklarer han.

- For sju år siden lå tilveksten på maks 900 gram i døgnet og fôrforbruket på 2,8 kilo. Tilsvarende tall i dag er 1,2 og 2,4 kilo, oppgir FKRAs kraftfôrkonsulent svin, Gert Vognstoft og understreker med det den kontinuerlige utviklingen som skjer også på dette området i landbruket. Han er spent på grisebondens erfaringer med det nye og prisgunstige kraftfôret Format Flex 110 som Jarle Haugsland har gått over til å fôre grisene opp med.

- Resultatene er så langt like gode, men jeg er spent på å se dem over tid, oppgir bonden.

- Besparelsen er på hele 40 kroner per gris, oppgir Vognstoft.

- På årsbasis gir det en samlet kostnadsreduksjon på 80 000 kroner, fastslår han og forteller Haugsland at han nå også kan få Format Flex 120 til grisene på 25-50 kilo, som et rimeligere alternativ til Format Vekst 120. Jarle Haugsland tilfører også Svin Pluss, - mineraler og vitaminer, - til grisene på 40-60 kilo, så de skal få sterkere bein. Erfaringen er at det har effekt.


SMÅGRISENE VIKTIGE

Med det nye fôringsanlegget har også fôrforbruket gått ned, noe som igjen gir redusert gjødsel. Ifølge bonden har fôrforbruket blitt redusert med 30 kilo per gris. Dette betyr at han har 300 000 kilo gjødsel mindre i årlig utkjøring.

- Denne grisen er rett og slett mer effektiv, smiler han og legger til at de også er mer urolige, men har en bedre kjøttkvalitet, høyere tilvekst og bedre smak. Dagen før vi besøker gården på Østerhus i Erfjord, kom 200-300 nye smågris i hus. De er nå i ferd med å installere seg i bingene sine, rånene for seg og suggene for seg.

- Jeg plasserer dem etter kjønn og størrelse, forteller bonden og peker utover flokken med de unge suggene.

- Med såpass mange griser må vi tåle litt variasjon, sier han. Likevel tror han at de har mer å gå på.

- Noe av det viktigste for slaktegrisproduksjonen er smågrisprodusenten. Jeg tror vi har mye å vinne på å sette oss ned sammen, Nortura, FKRA, smågrisprodusentene og oss, for å diskutere hvordan vi best kan samarbeide for å bli enda bedre, sier han.

- Vi i Felleskjøpet er alltid klare for nye utfordringer og tar gjerne en drøs om hva som kan forbedres, smiler Gert Vognstoft.


Ta gjerne kontakt med din lokale salgskonsulent på kraftfôr for gode råd og veiledning. Ordretelefon 72 50 50 50