09.10.2015 | Margareth Fosseng, fagsjef

Når føllet er ca. 3-4 måneder gammelt, begynner næringsinnholdet i hoppemelken å avta. Tidspunktet sammenfaller ofte med dårligere beite på seinsommeren/høsten. Det kan da være på sin plass med tilleggsfôring med både grovfôr og kraftfôr. I tillegg er det gjerne ikke lenge igjen til føllene skal avvennes.

Sørg for avvenning uten for mye stress

De fleste føll avvennes når de er 5-6 måneder gamle. Avvenningen er en stor omveltning i føllets liv. Føllet skal skilles fra mora, og melka det er vant med blir borte. Det er derfor viktig å sørge for at avvenningen skjer uten for mye stress og problemer for føllet. Oppdretter må sikre at føllet får de beste forutsetningene for å utvikle fordøyelsessystemet sitt før avvenning.

Gi føllet nok energi for rask vekst

De tre første månedene av livet har føllet en svært rask tilvekst, de vokser rundt 1 kg per dag. Føllet har allerede nå lært seg å spise av hoppas fôr, enten det er beite, grovfôr eller kraftfôr. Noen føll får også eget kraftfôr før det slippes på beite. Dette kan være gunstig for utviklingen av fordøyelseskanalen. I løpet av beitesesongen, på et godt beite, vil føllet normalt få det det trenger av næringsstoffer fra hoppemelka. Om føllet får eget kraftfôr, også gjennom beitesesongen, er det sikret tilstrekkelig med vitaminer og mineraler i tillegg til nok energi for å vokse.

Gjør føllet best mulig rustet for avvenning

Å bli tatt bort fra hoppa er en stor stressbelastning i seg selv. I tillegg er ikke føllets immunsystem fullt utviklet enda. Fram til avvenningen har føllet fått antistoffer gjennom hoppemelka. Det har fra fødsel og fram til avvenning hatt en gradvis utvikling av eget immunsystem, men dette er enda ikke fullt utviklet ved avvenning. Føllet er derfor ekstra utsatt for infeksjoner rett etter avvenning. For å gjøre føllet best mulig rustet for avvenning er det viktig at det har hatt en normal vekstutvikling og er i ernæringsmessig balanse. Det er oppdretters jobb å legge forholdene til rette slik at føllet er ernæringsmessig godt rustet fram mot avvenningen.

Venn føllet til kraftfôr i god tid

Det er viktig at føllet er tilvent det kraftfôret det skal spise etter avvenningen i god tid før avvenning starter. Fôring med kraftfôr allerede før avvenning vil hjelpe til med utviklingen av fordøyelsessystemet i tillegg til at det tilfører føllet viktige næringsstoffer. Føllet bør ha et opptak på 0,3 kg kraftfôr pr. 100 kg kroppsvekt før avvenning. Det er da mindre sjanse for at føllet får en ernæringsmessig nedtur etter avvenning.

Vekst det første leveåret

Normalt avvenner man føll ved 5-6 måneders alder. For mange føll betyr dette at de avvennes ved beiteslutt. I løpet av det første leveåret skal føllet nå omtrent halvparten av voksenvekten. Føll har derfor et stort behov for proteiner av riktig kvalitet.

Dekker føllets behov for næringsstoffer

CHAMPION Føll er spesielt utviklet med tanke på fôring av føll fra det starter å spise kraftfôr og gjennom hele den første vinteren. Det er en müsliblanding sammensatt for å dekke føllets spesielle behov for næringsstoffer. Det har et høyt innhold av lettfordøyelige proteinråvarer, deriblant melkeproteiner som føllet er vant med fra hoppemelka, og karbohydratkilder som bidrar til en rask og skånsom utvikling av føllets fordøyelsessystem. Innholdet av mineraler, som kalsium og fosfor, skal bidra til å sikre utviklingen av skjelettet. Champion Føll har høyt innhold av E-vitamin som bedrer immunforsvaret og C-vitamin for å sikre jernopptaket.

Hvordan få i føllet nok vitaminer og mineraler?

CHAMPION Føll skal sammen med grovfôret dekke hestens behov for vitaminer og mineraler ved bruk av 0,4-0,5 kg pr. 100 kg kroppsvekt. Ved bruk av mindre mengder kraftfôr, må CHAMPION Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Har grovfôret lavt innhold av proteiner, må man kanskje også supplere med CHAMPION Soyapellets. Havre kan brukes for å regulere unghestens hold. Unngå for hard fôring, da for høy tilvekst kan føre til beinproblemer.