16.02.2015 | Victoria Bøhn Lund, spesialkonsulent Svin

Når man setter sammen en fôrrasjon til gris er det viktig å sikre at alle næringsstoffer tilføres grisen i riktig mengde, ikke for mye og ikke for lite. Ved bruk av alternative råvarer er det da viktig at kraftfôret tilpasses næringsinnholdet i den alternative råvaren.

Miljøfôr inneholder lite fettløselige vitaminer

Miljøfôret inneholder svært lite av de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Det er derfor viktig at disse tilføres via kraftfôret. Dette er en av grunnene til at det er viktig å bruke noe kraftfôr sammen med miljøfôret, samt at bruk av kraftfôr sammen med miljøfôret øker proteintilførselen som er viktig for god nok tilvekst og kjøttprosent. Valg av riktig kraftfôr er også vesentlig. Til bruk sammen med miljøfôr er det FORMAT Miljøkomplett som er det riktige valget, eventuelt kombinert med andre kraftfôrblandinger når det gjelder purker.

Hvorfor er de fettløselige vitaminene viktig?

Vitaminer inngår i en rekke prosesser i kroppen og er viktige for oppbygging og vedlikehold av muskler, skjelett, hud og slimhinner. De er også en viktig del av immunforsvaret. Behovet for vitaminer er spesielt viktig for purker, særlig vitamin A og E. Dette er vitaminer som er viktige for reproduksjon og fruktbarhet, derfor trenger purkene ekstra av dette.

Bruk av vitamintilskuddsfôr kan gi falsk trygghet

En del produsenter som fôrer med miljøfôr bruker annet kraftfôr enn FORMAT Miljøkomplett og noen bruker i perioder ikke kraftfôr i det hele tatt. Noen tilsetter da vitamin- og mineraltilskudd for å sikre vitamintilførselen. Erfaringsmessig har det vist seg at produsentene ofte tilsetter for liten mengde til at tilskuddsfôret har noen effekt. En sekk i ny og ne er ikke nødvendigvis nok! Diskuter gjerne dette med fagkonsulenten din, og finn ut hvor mye du faktisk må tilsette for å dekke vitaminbehovet til grisene dine.