28.04.2020 | Camilla Mellemstrand

Bjørn Olav Enger og sønnen Ola har stort sett bytta rundballepresse hvert tredje år, men etter å ha hatt John Deeres fastkammerpresse C441R på prøve under grasslåtten i fjor, ble fristelsen for stor. Den to år gamle kombipressa av typen C440 ble solgt, mens en ny C441R fikk fast plass i redskapshuset.

- Jeg er virkelig imponert over både kapasiteten, kuttinga og balletettheten, oppsummerer melkeprodusenten. Han produserer grovfôr til melkekyrne sine på rundt 400 dekar. Med den nye pressa er vinterfôret høsta i løpet av to lange dager. For å legge til rette for mest mulig effektiv grashøsting, har han gras på de største og mest effektive jordene, mens de mindre rasjonelle stykkene brukes til korn. Bjørn Olav leier en ni meter brei butterfly slåmaskin og har selv en hydraulisk rive med variabel bredde for å rake sammen det breispredde graset. Når graset er samla i ranker, er det sønnen Ola, som kjører rundballepressa, mens Bjørn Olav samler sammen ballene og kjører dem til gården.

- Når du skal forsvare en investering, er det alltid et spørsmål hvilke parameter man skal ta med i utregningene, men det er ingen tvil om at det er gull verdt å ha en kapasitet som gjør at du får slått når du vil. Jo mer ustabilt klima, jo viktigere blir dette, sier Bjørn Olav.

Høy ytelse

Bjørn Olav og Olas kuer produserer i snitt over 11000 kilo energikorrigert melk i et gammel båsfjøs, noe som skyldes blant annet sterk interesse for både avl og fôring. Bjørn Olav har sterkt eierskap til fôrplanene han setter opp sammen med blant annet fôringsrådgiver Ingrid Strømstad i Felleskjøpet. Han legger både stolthet og kunnskap i å utnytte gårdens ressurser til å lage det beste grovfôret han kan. Da handler det om å gjøre de rette tingene helt fra våronna til rundballene ligger stablet i hauger utafor fjøset.

Bøndene brakklegger og sår nye enger hvert tredje år, kalker basert på gps-festa jordprøver, vedlikeholder grøfter, har lagt til rette for vanning av alt grasaarealet og sparer verken på plast eller ensileringsmiddel. I slåtten er det svært lite som har høyere prioritet enn graset.
- Vi følger nøye med på grasets utvikling og på værmeldingene. Vi slår om morgenen og presser samme ettermiddag. Nå som kapasiteten er så stor at vi får høsta alt i løpet av to dager, er det oppnåelig å få den kvaliteten vi ønsker oss på hele avlingen. Det føles veldig bra, oppsummerer Bjørn Olav.


Tålmodig sjåfør

Uansett hvor bra rundballepresse man har, kommer vi ikke utenom at det stilles visse krav til sjåføren for at pressas potensial skal kunne utnyttes fullt ut. Bjørn Olav berømmer sønnens tålmodighet og stå-på-evne.
- Selv er jeg litt utålmodig. Jeg skulle gjerne vært neste sted allerede når jeg begynner på en arbeidsoppgave. Da blir det til at jeg trykker litt vel hardt på gassen litt for ofte. Ola har tålmodighet nok til å kjøre slik man bør kjøre for at ballene skal bli akkurat så tette og tunge som vi ønsker dem, sier Bjørn Olav. De to har erfart at grasrankene ikke bør være for store. Er avlingene gode, velger de en forholdsvis smal arbeidsbredde på riva. Riva har boogie på hjulene, slik at den følger terrenget og minimerer forekomsten av stein og annen forurensning i strengen.

- En hastighet på mellom fem og sju kilometer på rundballepressa gir oss den kvaliteten vi ønsker på ballene. Pressa sier fra når rundballen er 80 prosent full, og når alarmen går reduserer jeg farten ytterligere. På den måten blir graset like tettpakka i utkanten av den 1,35 meter store rundballen som i midten, forklarer Ola.

- Diameteren på rundballene har økt med fem centimeter i diameter sammenliknet med ballene fra den forrige rundballepresse, sier Bjørn Olav.

FORNØYDE: Bjørn Olav Enger mener John Deeres fastkammerpresse C441R er i en klasse for seg. Han er begeistra over å ha så god kapasitet på grashøstinga at han rekker over alt arealet mens graset er på sitt mest næringsrike.


18 ruller og 25 kniver

Maskinselger på Felleskjøpet Lena, Egil Odenrud, forklarer at pressekammeret på John Deere C441R er konstruert for å lage markedets hardeste baller. Kammeret består av 18 kraftige ruller som er laget av sømløse rør med tolv ribber per rulle.

- Alt starter i innmatingen. Pressa benytter en pickup med rustfrie spiler for best mulig materialflyt og holdbarhet. Etter pickupen er det designet en innmaterrotor med 25 kniver der det er integrerte snegler på siden. Dette sørger for mest mulig effektiv innføring av graset gjennom kutteaggregatet. Skulle det likevel tette seg har innmater-systemet en senkbar bro i full bredde, også under sneglene, i tillegg til at den senker seg ned både foran og bak, forklarer maskinselgeren. Bjørn Olav og Ola vil at graset skal være best mulig kutta, så de bruker alle de 25 knivene. For at knivene ikke skal bli sløve og for å spare mest mulig diesel i kjøringa, kvesser de selv knivene etter hver slått.

Både Odenrud og bøndene fremhever hvor enkelt det er å bytte film på pressa.
- Pakkeren har doble pakkekarmer og filmbruddsautomatikk med halvfart funksjon, slik at pakkeren pakker ferdig selv om en rull går tom. Det har aldri vært enklere å bytte rull. Pressa er utstyrt med ett filmmagasin på hver side, som hydraulisk kan felles ned, slik at jobben med å montere de tunge rullene blir redusert til et minimum, sier Odenrud. 


Bjørn Olav er også svært fornøyd med at pressa kan brukes til både gras og halm.
- Med den gamle pressa sleit vi med å presse tørr bygg- og hvetehalm, men det er ikke noe problem med denne.


LETT Å VEDLIKEHOLDE: Pressa er utstyrt med store deksler og LED-lys på hver side. Det er god tilgang til alle kjeder både i fram- og bakkammer.

Stor forskjell på rundballer

Det finnes fremdeles mennesker som tenker at en rundball er en rundball. Bjørn Olav og Ola er milevis unna denne misforståelsen. Hvor stor forskjell det kan være på rundballer, ble enda tydeligere for bøndene, da de måtte kjøpe gras- og halmballer tørkesommeren 2018. Flere selgere kjente verken vekta eller innholdet i rundballen de ville selge.

Selv nøyer ikke Bjørn Olav og Ola seg med antagelser. De vil vite akkurat hvor mange fôrenheter ballene de produserer, inneholder. Ved å veie et representativt utvalg rundballer fra hver slått på dyrevekta eller med en vekt som henges i lasteren, har de oversikt over hvor tunge rundballene er. Kombinert med fôranalyser fra et representativt antall baller fra hver slått, får de etter endt sesong god oversikt over hvor mange fôrenheter som er tilgjengelig i form av grovfôr. Resultatet av fjorårets veiing viste at rundballene fra førsteslåtten veide i snitt 1120 kilo og hadde et tørrstoffinnhold på 33 prosent. Rundballene fra andreslåtten veide i snitt 890 kilo med 36,5 prosent tørrstoff og tredjeslåtten veide 815 kilo med 57,2 prosent tørrstoff. Bjørn Olav forteller at ballene innenfor hver slått, var veldig jevne i størrelse.

- Det koster en god del å transportere rundballer, så det er effektivt og økonomisk fornuftig å få flest mulig fôrenheter inn i hver ball. Vi ønsker ikke å pakke inn eller å frakte luft og vann. Rundballene vi lager nå, er så tettpakka og inneholder så mye fôr, at det kan være litt vanskelig å få rista opp bunten når jeg skal få fôret i apetittfôringsvogna, sier Bjørn Olav. Han har investert i en rundballehenger fra Fliegl med grind som kan låses mekanisk. Denne kan i tillegg til rundballetransport brukes til transport av kunstgjødsel, såkorn og kraftfôr.


KRAFTIGE RULLER: Kammeret består av 18 kraftige ruller som er laget av sømløse rør.

Enkel å vedlikeholde

Selger Odenrud forteller at Bjørn Olav og sønnen er viden kjent på Felleskjøpets verksted på Lena for å vedlikeholde maskinparken sin godt. Fordi de bruker melkesyrebasert ensileringsmiddel er det ikke noe rust å se. I tillegg er de nøye på rengjøring og flinke til å smøre både kjeder og lager.

- John Deere har lagt til rette for at vedlikeholdet på pressa skal være enkelt, forklarer Odenrud. Pressa er utstyrt med store deksler på begge sider som har hvert sitt Led-lys. Det er god tilgang til alle kjeder både i fram- og bakkammer.


Lavere kraftfôrandel

I fjor tok Bjørn Olav og Ola førsteslåtten 5.-6.juni. Andreslåtten ble tatt 21.-22.juli og tredjeslåtten 9.-10.september. Nå er bøndene spente på årets sesong. Selv om et sjeldent snøfall akkurat denne dagen har dekket jordene i hvitt, har det så smått begynt å klø i våronnfingrene.

- De siste åra har kraftfôrandelen ligget rundt 32 kilo kraftfôr per 100 kilo melk. Det er høyere enn vi ønsker å ligge. De beste åra har kraftfôrandelen vært helt nede i 25. Håpet er at årets avlinger skal bli så store og gode at vi kan redusere kraftfôrandelen igjen, avslutter bøndene.

FORT GJORT: Med John Deere C441R høster Bjørn Olav 400 dekar gras på to lange dager.

 

Fakta om John Deere C441R

  • Fastkammerpresse
  • 2,2 meter pickup med rustfrie spiler
  • Innmaterrotor med integrerte mateskruer
  • 25 knivers kutteaggregat med senkbar knivbru i full bredde
  • 18 ruller i kammer (1,25m – 1,35m diameter)
  • Singel eller Boggi-aksel (750/45R-22,5/620/40R22,5)
  • Hydraulisk nedfellbare filmmagasiner med plass til ti ruller
  • Effektiv balleoverføring til pakker under alle forhold
  • Lavt effektbehov
  • IsoBus-betjening