28.06.2018 | AS-Motor

Kundereferanse

Harald Josef Ernstberger, som er godt kjent med hele produktspekteret til AS-Motor, testet AS 1040 YAK 4WD i hard, praktisk bruk i 2017. Hans evaluering av maskinen var klar: «Den nye klipperen fra AS er en genuint proff maskin. Du kan jobbe raskt selv under vanskelige forhold og spare mye tid. Klippe-resultatene er absolutt rene og imponerende.»

«Mine ansatte og jeg er godt kjent med hele produktspekteret til AS-Motor, fra håndstyrte klippere til sitte- og slagklippere», sier den erfarne landskapsarkitekten. Han tilføyer: «Vi har prøvd andre merker, men når du bruker maskinene så intenst som vi gjør finnes det ingen gode alternativer til AS-Motor. Våre maskiner går i gjennomsnittet mellom 300 og 600 operative timer per år.»

Basert i Ebermannstadt i området kjent som “fränkische Schweiz” (Frankisk Sveits), er Joe's Forstservice's arbeidsområder svært varierte. På én side er det middels store selskapet involvert i klassisk landskapspleie, mens skogspleie ofte krever felling av trær som involverer tauklatring.

Ingen frykt for ekstreme forhold

Om sommeren er pleie av grøntarealer hoved-geskjeften, med spesialkompetanse på solarparker. «Vi har ansvar for knappe 400 hektar med grøntarealer. Generelt klipper vi to ganger per år for totalt rett under 800 hektar årlig. Forholdene er ikke enkle. Ofte klipper vi til kanten av områder hvor veksten er opptil en meter høy og spredt med små busker og mye ugress. Det er vanskelig å komme gjennom der», forklarer 39-åringen. «For å virkelig teste den nye klipperen, brukte vi den hovedsakelig i disse vanskelige områdene. Jeg må si at denne er overlegen i forhold til de andre klipperne. Den tar det opp et hakk», slår Ernstberger fast, som er overbevist etter den intense testen.

«Om du kjører en slåmaskin med skiver i disse områdene, må farten reduseres – og enda vil du merke at motoren fort når sin maksimale grense. Disse forholdene påvirker ikke den nye klipperen. Jeg kjører på full gass og oppnår likevel helt rene klipperesultater». De rene kutteresultatene fra AS 1040 YAK 4WD leveres av et nyutviklet 100 cm bredt slagkniv-aggregat og en Vanguard motor med 23 hk, som overfører kraften direkte til skiverotoren via en beltestasjon. I tillegg er klippeaggregatet asymmetrisk. «Med denne er det ingen grunn for overlapp – du kan klippe helt rent. Arbeidskapasiteten er uslåelig. Jeg vil si at slagklipperens arbeidskapasitet er minst 25% høyere enn hos en klassisk sitteklipper.»

Ernstberger nevner andre fordeler: “At de Y-formede slagknivene kan flyttes reduserer påvirkningen fra steiner betraktelig. Med en skive-klipper kan en stein skytes ut og inntil 20 meter unna; med den nye slagklipperen ruller steinen bare et par meter unna klipperen. Det er en stor fordel for oss når vi jobber rundt solcellepaneler.

I tillegg gjør slagknivene maskinen mer robust. «Med en vanlig klipper må jeg slipe bladene for hver 40. eller 50. operative time. Nå har jeg testet slagklipperen i 40 timer og klippekapasiteten har ikke i noen grad blitt dårligere, og ikke har klippemønsteret blitt verre. Jeg estimerer at bladene bør byttes om etter anslagsvis 150 timer”. Passende serviceavbrudd og åpninger gir enkel tilgang til alle vedlikeholdspunkter; slagkniver og drivremmer er enkle å bytte selv.

"For alle AS-maskiner kan du skifte belter, blader og kniver selv uten problemer. Det betyr at jeg ikke trenger å ta med maskinen til et verksted, eller at jeg trenger å skru maskinen fra hverandre.».

Jevnt plassert

I tillegg til arbeidet i solarparker bruker Harald Josef Ernstberger, eller Joe som venner kaller han, AS 1040 YAK 4WD for klassisk pleie av grøntområder på industrielle og offentlige områder. I områdene med solcellepaneler er hovedmålet å eliminere skygge, og etterlatt inntrykk er viktigere for offentlige og industrielle områder. «Klippemønsteret er overlegent. Maskinen komposterer gresset veldig fint, og oppnår helt jevne resultater», forteller Ernstberger entusiastisk.

Om sommeren er teamet i Joe's Forstservice ofte på veien i dager eller uker av gangen, for å vedlikeholde solarparker og grøntområder rundt i hele Tyskland. Derfor er komfort også et viktig aspekt for dem. «De nye setene gir optimal demping og du kan justere dem til hver enkelt fører, i tillegg til at de er veldig komfortable. Du innbiller deg at du sitter i en Golf eller en SUV. Den nye klipperen er SUV-en blant klippere», legger Ernstberger til med et smil.

På spørsmål om klipperen passer for skråninger og vanskelig terreng er svaret klart: «Det lave tyngdepunktet kvalifiserer klipperen til bruk i svært stigende terreng. Motoren har absolutt høyt dreiemoment og høy trekkraft og viser ingen svakheter, selv når terrenget blir vanskeligere. Firehjulsdrift og anti-skli presterer i våte forhold og får deg ut av alt».

«Alt i alt lykkes den nye klipperen fra AS-Motor i alle aspekter når det gjelder tøft, profesjonelt bruk», avslutter Ernstberger.

 

- Bühlertann (Tyskland), juni 2018