20.08.2021 | Väderstad

Fetterne August Stenberg, Fredrik Stenberg og Carl-Martin Andersson ved Russelbacka Egendom utenfor Järpås i Västra Götaland driver korndyrking på gårdens 1 100 hektar. De fôrer også opp 15 000 slaktegris årlig. Det arbeider totalt 8 personer på gården, inkludert fetterne, av dem 5 personer arbeider med planteproduksjonen, resten med grisene. For såing har de en Rapid A 800S med SeedEye. Jordbearbeidings-linjen består av en Opus 500 med Marathon 50/80 spiss, en Carrier 820 med 470-skåler, en Rexius 1230HD og NZA 1000. I løpet av denne høstsesongen ble det lånt inn en ekstra Opus 500 for å holde tritt med harvingen.

Gårdens NZA-harver ble tidligere brukt med standard 6 mm spisser, men da de ble byttet ut med 8 mm HeavyDuty-spisser, opplevde de en stor forskjell i slitasje. De to siste sesongene har de også prøvd Marathon 15/25 på en harv. August, som fulgte denne testen nøye, sier at slitasjen på Maraton-spissen i prinsippet er umerkelig etter ca 1000 hektar harving. Han sier at han selv har kjørt med harven, og sett hvordan tindene beveget seg mye mindre der det satt Marathon 15/25. Konklusjonen er at på tung jord holder den smalere spissen harvedybden mye bedre enn en standard-spiss. I tillegg er arbeidsdybden den samme over hele harvens arbeidsbredde, takket være wolframkarbidbelegget, noe som betyr at spissen ikke slites i lengden. Konklusjonen er at hvis du ønsker å oppnå en optimal klargjøring av såbed, er Marathon-spissen overlegen.

Med maraton-spissene har det blitt mye mindre skruing, noe som betyr mye, spesielt i de travle onnene.


Materialet som disse spissene er laget av er helt unikt! Malingen er selvsagt slitt av, ellers er Marathon-spissene stort sett upåvirket etter 1 000 ha. Muligheten for å finjustere spissene i høyden er god, da kan du enkelt justere spissene bak traktorens hjulspor for et perfekt resultat, fastslår August Stenberg som fulgte dette nøye.

Med 15/25 spissen blir jordmotstanden mindre sammenlignet med standardspissen, som er 30 mm bred og som raskt blir "butt" med redusert dybdehold som resultat. Du kan se med det blotte øye at harvtindene som er utstyrt med Marathon-spissene "går roligere" og rett og slett holder arbeidsdybden bedre.

Marathon slitesterk - gode resultater

Marathon 15/ 25 og 25/35 har en hardmetallplate som øker levetiden med opptil 10 ganger sammenlignet med en standard spiss. Den smale, nedre delen av spissen bred, øker gjennomtrengingskraften mens den opprettholder riktig arbeidsdybde. Den øvre brede delen skaper effektivt fin jord. Hardmetallplaten på Marathon 15/ 25 og 25/35 er formet rundt spissen. Dette gir en tykk overflate hvor kreftene deles i to retninger. En ytterligere fordel er at det forhindrer at trykket kan sprekke opp den harde platen. Som alle originale Väderstad-deler, er den nye Marathon 15/ 25 og 25/35 utformet for å passe perfekt på din Väderstad-maskin. Dette sikrer at spissen og maskinen fungerer perfekt sammen og gir topp resultater under alle forhold.