19.03.2021 | Karstein Brøndbo

Verdens nordligste profesjonelle fotballbane på nesten 70° nord er også Norges største bane på 105 ganger 68 meter. Alfheim var gressbane til 2005. I 2009 ble banen kåret til seriens dårligste av eliteseriespillerne i VG. Siden er kunstgresset byttet flere ganger, og siste kunstgressanlegg på Alfheim ble levert i 2018 av PST Sportsanlegg og tidligere TIL-spiss Ole Martin Årst.

En gledens dag

- En gledens dag er kommet. Etter flere uker med snøfresing, måking og oppvarming, er vår grønne kunstgressmatte på Alfheim klar for at a-laget igjen kan begynne å trene ute. Takket være gode samarbeidspartnere i Roald Madsen, Felleskjøpet og Kvitebjørn Varme kan vi nå ta i bruk banen igjen, meldte til.no i begynnelsen av mars i år.

- Det er svært verdifullt for oss å kunne trene på full bane igjen på daglig basis, også her i Tromsø, sier hovedtrener i TIL, Gaute Helstrup. Breddefotballen med TILs 100 lag i aldersbestemte klasser og over 900 utøvere trener innendørs i den nye Lerøyhallen på vinteren.

Mye snø er utfordrende

14. mars 1997 målte Meteorologisk institutt 182 centimeter snø på flatmark i Tromsø. Forrige vinter ble det kjørt bort store mengder snø, og i år har banen vært stengt siden siste seriekamp i OBOS-ligaen mot Ranheim 28. november. Kostnader med brøyting, og ikke minst erstatning av gummigranulatet som forsvinner med brøytingen, er årsaker til at klubben har holdt banen stengt. Miljøaspektet er også en utfordring, og et viktig mål er å drifte klubben på en mer bærekraftig måte. - Her vil vi gjerne ha Felleskjøpet med på laget, både i ide-, utviklings- og gjennomføringsfasen, sier William Frantzen.

Tredje sesong med John Deere

- Tidligere brukte vi en innleid entreprenør for å brøyte og stelle banen. Vi synes at det er bedre å styre den daglige pleien selv, for da kan vi raskere gjøre det vi ser trengs. Vi er i vår tredje sesong med egen traktor fra John Deere og Felleskjøpet, og det fungerer meget bra, forteller William Frantzen. Klubbens arrangement- og arenaansvarlig var også TIL-spiller i sju sesonger. I 2013 spilte han mot Tottenham på Alfheim med fulle tribuner, som har plass til 6689 tilskuere. Men det var før skade, utdannelse og fast jobb i klubben.

Fornøyd med oppfølgingen

Klubben kjøpte en John Deere 4066R, den største og sterkeste kompakttraktoren, med en 5-års service- og garantiavtale, en Tokvam-fres, som kan kaste i mål fra midtbanen, en Tokvam sandstrøer og et godt utvalg Redexim-produkter for kunstgress. Disse brukes når et årlig volum på 15 - 20 tonn gummigranulat skal harves ned i kunstgresset.
Mye var nytt både for den tidligere midtstopperen og for vaktmester Carl André Berg, som fikk kurs i traktorkjøring av selger og tidligere mekaniker Arvid Dybvik på Felleskjøpet i Harstad.

- Vi har lært hva det vil si å ha traktor og en god leverandør med en dyktig selger. Arvid har hjulpet oss med alt fra innstilling av utstyr og mindre reparasjoner til gratis lånetraktor fra Kløfta og garantireparasjon etter full stans på midtbanen, sier William Frantzen, arrangement- og arenaansvarlig i Tromsø IL.