07.10.2015 | Magnus Godiksen, Felleskjøpet

Den nye T-serien kan skilte med 15% økt treskekapasitet, tømmekapasitet på hele 125 liter/sek, ny bakaksel og firehjulstrekk med bedre svingradius og opptil 11 000 liters korntank. Ja, listen er lang, og dette er bare et utdrag av alle de nye og oppgraderte smarte detaljene. John Deere sier selv at forskning og utvikling i forbindelse med den nye T-serien beløper seg til hele 45 millioner Euro, eller 420 millioner norske kroner.

Største endringer i treskeverket og chassis

De største endringene finner vi i selve treskeverket og i chassis. I treskeverket er det meste fra lo-elevatoren til halmkutteren nytt mens dimensjoneringen på broer og utskillingsrotor er økt betydelig. Dette har gitt hele 18% større aktivt utskillingsareal, henholdsvis 3,3/4,0 m2 (5 rister/6 rister maskin).

Økt soldkapasitet – lavere vekt

Den nye treskeren har fått i overkant av 40% økt soldkapasitet og lavere vekt. Utstrakt bruk av aluminium gir soldene bedre styrke som igjen fører til redusert toppbelastning og vibrasjoner. Materialet ligger lengre på soldene og fører til at kapasiteten øker og spillet minker. De nye soldene krever også en større vifte, så denne har blitt oppgradert til å yte en luftmengde som er 40% større sammenlignet med forgjengeren.

Ny bakaksel og firehjulstrekk

T-serien har også fått en ny bakaksel, som John Deere kaller X-Traction når denne er utstyrt med 4WD. Den har da antispinn-funksjon både i form av differensialbrems og antispinn mot framaksel. I tillegg leveres den med en ny transmisjon og motorstyringsautomatikk som sørger for at hastigheter opp mot 40 km/t skjer ved lavere turtall, noe som gjør at treskeren blir enda mer drivstoffbesparende.