10.08.2018 | Håvard Simonsen

CommandPro ble introdusert på de nye modellene i 6-serien, 6230R og 6250R, for et par år siden.

– Disse toppmodellene har gitt John Deere sterkt vekst i dette segmentet, og den nye kjørespaken har mye av æren for det, sier Glærum. Han forteller at John Deere har brukt mye tid og ressurser på å utvikle spaken sammen med bønder og entreprenører.

– Spaken er originalutviklet av John Deere og har fått en unik ergonomi. Utførelsen gjør at den ligger naturlig godt i hånda og er enkel å bruke, sier Glærum.

CommandPro har to hovedfunksjonaliteter: Betjening av transmisjonen og bruk av programmerbare kjøre- og arbeidsfunksjoner på traktor og redskap. CommandPro er tilpasset John Deeres trinnløse AutoPower-girkasse og støtter ISOBUS-funksjonalitet ved for eksempel redskapsstyring.

«Sånn skal det gjøres»

Med CommandPro styrer du alle transmisjonsvalg med kjørespaken. Farten økes ved å dytte spaken framover og senkes ved å trekke den bakover. Dyttes spaken over et «klikk» framover går traktoren opp i innstilt topphastighet. Trekkes den over et «klikk» bakover, stopper traktoren. Ved å dytte spaken til venstre, fungerer den som vendegir og endrer kjøreretningen. Dyttes den til høyre aktivieres cruisecontrolen for innstilt hastighet. Ved å dytte spaken helt til venstre og trekke den for- eller bakover aktiverer du krypgiret, for eksempel ved påkopling av redskap. Det kan velges tre ulike nivåer for aksellerasjonsaggresivitet.

Da bladet «Bedre Gardsdrift» testkjørte 6250R i fjor, ble de så begeistret for transmisjonsbetjeningen at de konkluderte med at «sånn skal det gjøres» og «nå har hjorten den beste løsningen».

Programmér «hva som helst»

Knappene på kjørspaken kan programmeres med i alt 11 forskjellige kjøre- og arbeidsfunksjoner. Programmeringen skjer via terminalen – CommandCenter – i traktoren.

– De programmerbare knappene kan tilegnes nær sagt «hva som helst», som autostyring, hydraulikk, vendeteigsautomatikk, styring av kraftuttak, turtallsminne og funksjoner på Isobus-tilkoplede redskaper som sprøyte og gjødselsreder. Det er opp til hva du selv har behov for og din egen fantasi, forklarer Glærum. Han poengterer at programmering og utnyttelse av funksjonene er svært brukervennlig.

– Det er lett å lagre og hente ut innstillinger du har gjort. Er det flere sjåfører som bruker samme traktor, kan de hente sine personlige innstillinger når de begynner å kjøre. På samme måte kan du enkelt hente fram innstillingene som er lagret for ulike redskaper. Minnefunksjonen gjelder ikke bare innstillingene på spaken, men også transmisjonsinnstillinger.

– Nå er den her!

– Hvem er det som vil ha glede av en denne spaken?

– Det enkle svaret er de som tilbringer mye tid i traktoren. Spaken er selvfølgelig veldig interessant for entreprenører, men også for mange bønder. Her har du alt i ett grep, og de fleste vil oppleve stor kjøreglede med CommandPro. Derfor er vi glad for at den nå kommer på de mindre modellene i 6-serien, som har et stort marked i Norge, sier produktsjefen.

At interessen er stor, har Glærum og de andre i Felleskjøpet stadig fått bekreftet på messer og arrangmeneter.

– Det første spørsmålet fra kundene har vært: «Når kommer CommandPro på de mindre modellene?» Nå vet vi det, for nå er den her, sier Glærum.