Per Hafnor i den frodige jordbruksbygda Røyse ved Randsfjorden på Ringerike var en av bøndene som kjøpte ny plog av Felleskjøpet i 2015. Hafnor driver med korn, frø og gras til sin ammekubesetning, og pløyer 3-400 dekar i året.

 – Jeg ønsket meg større kapasitet, og skulle jeg ha en ny plog, måtte det være en Kverneland, sier Hafnor.

Valget falt på en forholdsvis enkel modell, en 4-skjærs Kverneland 150 S med mekanisk innstilling av fårbredden. Hafnor rakk å prøve plogen på rundt hundre dekar under ikke helt enkle forhold i fjor høst. Han kjørte den da med 14 tommer fårbredde med en 105 hk traktor.

 – Plogen gikk stødig og fint. Jeg måtte ha noe vekt foran på traktoren, men det var ingen problemer å trekke den. Denne sesongen stiller jeg den trolig opp til 16 tommers bredde, forteller Hafnor.

Per Hafnor på Røyse valgte en enkel plog, men har økt kapasiteten med sin nye 4-skjærs 150 S.

Slik velger bøndene

Salget av ploger har økt jevnt og trutt de siste årene, og antallet ploger som har blitt solgt i Felleskjøpet har vært all time high de tre siste årene. Det er imidlertid ikke bare i Norge plogen har fått en renessanse: Også i Sverige er tendensen den samme. – Svenskene slo oss med én plog i fjor, ler produktsjef Arne Lilleengen.

Tilbake ved Felleskjøpets avdeling på Hønefoss forteller selgerne Arne Ragnar Bakken, som server markedet på Ringerike, og Rune Brorson, som dekker Hadeland, at de solgte åtte nye ploger i 2015.

Arne Ragnar Bakken (t.v.) og Rune Brorson solgte åtte nye ploger på Ringerike og Hadeland i fjor.

Samlet sett fordeler Felleskjøpets plogsalg seg på ca. ti prosent 3-skjærs, 60-70 prosent 4-skjærs og resten 5-skjærs og større. Salget av store ploger har økt mest de siste årene.

Det selges omtrent like stort antall av ES-modellen, som er beregnet for traktorer opp til 200 hk, og den noe enklere og lettere S-modellen, som er laget for traktorer opp til 150 hk. ES-modellen har med sin kraftige ramme mulighet for utbygging til seks skjær. Det hører også med at Ecomat-plogen, som er laget for grunnere pløying, ikke lenger er særlig etterspurt.

– Med de nye plogene kan en uansett pløye grunt og fint. Kombinert med en Väderstad Rolex trommel rett på pløya, blir det et fint såbed uten å ta opp stein. Dette viste vi under demonstrasjoner på Vestlandet i 2015, der mange ble imponert over pløying av eng på steinrik jord, sier Lilleengen.

– Hvorfor er plogen blitt så ettertraktet igjen?

– Hittil er det ikke funnet opp noe redskap som erstatter den jobben plogen gjør, sier Lilleengen. Han viser til at pløying fortsatt regnes som et av de beste verktøyene i kampen mot ugras, ikke minst rotugras, og at pløyd jord har bedre evne til å takle store nedbørmengder, noe som ser ut til å bli stadig viktigere med et endret klima.

Nye 2500 isobus plog

Nå er også Kvernelands nye prisbelønte 2500-serie i Norge. Den store nyheten er det leddede vendehodet, som gjør at plogen kan kjøres som en tilhenger på vei. Plogen som er en kraftig 5- og 6-skjærs modell, vant gullaks på Agroteknikk. Den kan styres via isobus-signaler, noe som gjør at den lager helt rette plogfårer.

I denne brosjyren kan du lese mer om Kverneland plog (PDF 2.3 MB)

 

Har du andre spørsmål om plog? Ta gjerne kontakt med en av våre salgskonsulenter.