05.07.2022 | Håvard Simonsen

  • Ny 8,75 m butterfly slåmaskin
  • Ny 15,6 m sprederive
  • Ny GEOSPREAD-teknologi og frontspreder
  • 25 cm dyseavstand på sprøytebommen

Gras-nyheter

– Den nye butterflyen, som heter 5387 MT, har stengelbehandler, og den kan fås med BX-bånd for å samle graset i én streng, forklarer Skår. Butterflyen er bygget opp med Kvernelands 3332 MT-maskiner på hver side. Slåmaskinen har 8,75 meter arbeidsbredde og har stor kapasitet. Kverneland har også lagt vekt på at den skal være enkel å betjene og kreve lite vedlikehold. MT-modellen krever traktor på 180 hk. Med samlebånd vil trekkraftbehovet være noe større.

Bredden er også poenget med Kvernelands nye vende-/sprederive 85156 C. Med 14 rotorer arbeider den i hele 15,6 meter bredde. Dette gir svært høy kapasitet med lite trekkraftbehov. Kvernelands introduserer en ny teknologi (TerraFlow) som innebærer at rotorene kan følge terrenget uavhengig av rammen på riva. Rivetindene opererer med samme høyde og hindrer forurensning av jord i graset. Riva er lett å betjene og trenger minimalt med vedlikehold.

– Det er stor oppmerksomhet rundt effektive høstelinjer, og da er det viktig at vi kan tilby effektive vendere. At den også følger bakken godt, er supert for norske forhold, sier produktsjef Ragnhild Duserud i Felleskjøpet.

Kverneland Group kjøpte i oktober 80 prosent av italienske ROC som produserer pick up-river. Disse vil i løpet av høsten komme i Kverneland-drakt og vil nå bli tilgjengelig gjennom Felleskjøpet. Pick up-rivene plukker opp graset, fører det på belter inn mot midten og legger det i én streng. De kommer i bredder fra 3,8 til 12,2 meter. Rivene har stor kapasitet og sikrer høy kvalitet på graset med minimalt med urenheter.

– Dette er et spennende produkt i forhold til det økende fokuset på grovfôr og effektiv grashøsting. Med disse pick up-rivene kan man forbedre kvaliteten i rakinga, og med stor kapasitet, sier Duserud.

800x480-Rive_20220621_1.jpg
15,6 M: Ny 14-rotors venderive med 15,6 meter arbeidsbredde som følger terrenget.

GEOSPREAD-nyheter

Kverneland kommer nå med frontmontert GEOSPREAD mineralgjødselspreder. Med spreder både foran og bak kan man tildele to forskjellige gjødseltyper på samme kjøring. De frontmonterte sprederne har samme veiesystem, seksjonsavstengning og nøyaktighet som de bakmonterte. To spredere øker også kapasiteten, for den som måtte trenge det.

GEOSPREAD oppgraderes dessuten med iDC (intelligent disc control) på TL-modellene, som tillater spredeskivene å gå med ulike hastigheter. Dette har særlig betydning for å spre riktigere mengde gjødsel langs jordkanten, spesielt når det kjøres med stor spredebredde. Ved å senke hastigheten på skiva som vender mot kanten, reduseres kastelengden, mens man kan beholde samme skivehastighet og spredebredde inn mot skiftet.

imageuy99b.pngFORAN OG BAK: Frontmontert GEOSPREAD gir mulighet for to gjødselslag på samme tur, og økt kapasitet.

Sprøyte-nyheter
Det kommer flere oppgraderinger og forbedringer på Kvernelands iXtrack hengersprøyte. En av nyhetene er 25 cm avstand mellom dysene. Med 25 cm dyseavstand kan sprøytebommen senkes lavere og fortsatt gi god dekning over plantene. Man kan operere med små dråpestørrelser, som gir dekning, uten for stor avdrift. Man kan enkelt stille om til 50 cm dyseavstand.

– I noen land har man begynt å se 25 cm avstand som nødvendig, men enn så lenge mener vi 50 cm avstand, med individuell styring av dysene, er mer enn godt nok, sier Skår.

Det mener også Duserud i Felleskjøpet, men legger til at sprøytekundene er ekstremt opptatt av presisjon. – De stiller stadig større krav, og nå kan vi tilby denne muligheten, sier hun.

Kverneland kommer også med funksjoner for spot-sprøyting, for eksempel etter tildelingskart. Automatikken for styring av bomhøyde er også videreutviklet.

800x600Sprøyte_20220621_1.jpg25 CM: Kverneland tilbyr nå 25 cm dyseavstand.

Plog-nyheter
I Italia viste Kverneland fram en ny on-land Ecomat-plog med opp til ti skjær og fem meter arbeidsbredde. On-land betyr at traktoren ikke behøver å ha hjulet i fåra. Da kan man for eksempel kjøre med tvilling for å redusere marktrykk. Denne plogen er foreløpig ikke utstyrt med steinutløser.

Det er også kommet en enklere og rimeligere versjon av 2300S-plogen. Da 2300S ble lansert under Kvernelands 140-årsjubileum på Jæren i 2019, var det med hydraulisk, trinnløs variomat-innstilling av fårbredden. Denne enklere versjonen har mekanisk, manuell innstilling.

Kverneland lanserer en slepeversjon av sin Enduro T og Enduro Pro T stubbkultivator i 4 og 5 meter bredde. Arbeidsdybde er ned til henholdsvis 30 og 35 cm. Harvene har tre tinderekker. Det er 28 cm mellom tindene, 75 cm mellom bommene og 87 cm klaringshøyde.

800x480-Ecomat_20220622_1.jpgON-LAND: 10-skjærs Ecomat med opptil 5 m arbeidsbredde, der traktoren kjører on-land. Men foreløpig uten steinutløser.