11.06.2018 | Helene Lillekvelland, Rådgiver i Norsk Landbrukssamvirke

Kanskje er det akkurat det. Jeg er ikke jente lenger, men en undertrykt kvinne. Som jente har jeg egentlig fått helt andre signaler. Jenter er «alltid» best på skolen. Flere jenter enn gutter tar høyere utdanning. Det har vært sånn siden midten av 80-tallet. Jentene tar over «prestisjestudiene». «Gutta når rett og slett ikke opp», sa rektor ved Universitetet i Oslo til NRK i fjor.

Så begynte jeg i jobb. Ble kvinne og alt det der. Plutselig får jeg vite hvor fælt jeg har det, hvor dårlig det står til med likestillingen, og hvordan man må tvinge kvinnene inn i næringslivet. Det er en belastning på så mange plan, både for meg og samfunnet.

Jente (25) og gutt (25) på vei ut i arbeidslivet er ikke vant til å tenke sånn. For dem er de to ferskinger, og det er det. De tror ikke den andre vil bli valgt framfor seg på grunn av kjønn. De stoler på at den tid er forbi. De de konkurrerer mot, er de eldre, mer erfarne, satte arbeidstakerne. De som kjenner folk, det er de som har et urettferdig fortrinn.

Med hånden på hjertet mener jeg at det som gjenstår i likestillingskampen er en vilje til å satse på de unge. De unge som ikke ser på kjønn som et mål på kompetanse. De unge som er arbeidsomme, kapable og sultne! Vi kan – og med på kjøpet får dere et nytt tankesett som er på tide at dere andre plukker opp!

 

Helene Lillekvelland
Rådgiver
Norsk Landbrukssamvirke