11.06.2018 |

Telefonen kom på initiativ fra minister Jan Tore Sanner. Han ønsket innspill, en engasjerende dialog og diskusjon rundt temaene sterke distrikter og bærekraftige byer til en stortingsmelding. Tema ble satt som følger:

Uten byene stopper Norge, men uten distriktene, eller byenes omland, så stopper byene. Derfor ser vi byer og distrikter i sammenheng.

Hva kan en enkel bonde som meg bidra med? Dette vekket selvfølgelig nysgjerrigheten min, så jeg pakket sekken, tok med meg sønnen min og hoppet på første fly til Oslo 12. februar.

«Sharing is caring»

MESH, som er navnet på konseptet, er et kontorlandskap og en møteplass for gründere. Initiativet er uavhengig og tanken er at likesinnede kan jobbe, nettverke, dele innsikt, kompetanse, ideer og erfaring i et inspirerende fagmiljø.

Mye av grunnen til at jeg havnet i søkelyset her er artikkelen i Aftenposten tidligere i år. Samtidig håper jeg at jeg ble invitert på bakgrunn av min satsing på melkeproduksjon i et desentralisert strøk, samt alder og kjønn. Uansett var det en hyggelig og spennende henvendelse og invitasjon.

Jeg visste ikke helt hva som ventet. De andre deltakerne virket utrolig dyktige og hadde alle utrettet forholdsvis store ting på kort tid innen teknologi og kommunikasjon. Jeg ble utfordret til å si noe om hva som fikk meg til å velge mitt yrke og hva jeg synes er viktig for å bygge sterke distrikter.

MESH

Det var utrolig spennende å høre de andre fortelle om sine gründervirksomheter. Et glødende engasjement og høy faglig kompetanse på hver sine områder. Flertallet jobbet innen teknologi og kommunikasjon og fellesnevneren var at de i utgangspunktet kunne arbeide fra hvor som helst, men at det var viktig med faglige og sosiale nettverk. Av den grunn havnet mange i Oslo eller større byer, som Trondheim. De arbeidet for å skape løsninger innen IT som kunne være interessante for kunder i inn- og utland. Det var også en ung ordfører og ei jente som jobbet innen oljesektoren tilstede.

Bonden – selveste sjefsgründeren!

Jeg ser ikke på meg selv som gründer. Men det kjære medbønder, syntes alle som var der at vi er!

Bonden er selveste sjefsgründeren var tilbakemeldingen jeg fikk. Vi ser hva vi har av ressurser, både bosted, areal, personlige ressurser og mennesker rundt. Vi skaper noe reelt som alle trenger og på en bærekraftig måte med tanke på at dette skal forvaltes over generasjoner. Vi er stedbunden, derfor er det vi som tar hele landet i bruk og som sikrer bosetning og arbeidsplasser fra nord til sør og fra fjell til fjord. Vi skaper ikke bare vår egen arbeidsplass, men bidrar til den største landbaserte industrien i Norge, matvareindustrien og dens ringvirkninger.

Alle disse positive tilbakemeldingene ga meg virkelig en enda større bevissthet og stolthet over å være bonde. Jan Tore Sanner skjønner kanskje at distriktene er nøkkelen for å få til bærekraftige byer. Gi oss forutsigbarhet og verdsett jobben vi gjør, også slik at det blir attraktivt å ta over et gårdsbruk og drive dette.

Ett stikkord ministeren fikk med seg på veien: bedre betingelser.

Hei på bøndene, så skal vi levere. For uten mat og drikke duger heltene ikke, og Norge trenger bonden!

 

Kjersti Fløystad Ellingsgård