11.06.2018 | Felleskjøpet

I 2013 flyttet Mats Hegg Jacobsen og samboeren til familiegården rett utenfor Tromsø etter flere år i Oslo med «vanlige» jobber. Gården på 1200 dekar med skog og utmark strekker seg fra fjæresteinene og opp forbi det 700 meter høye fjellet bak gården. – Vi er sjuende generasjon på gården. Besteforeldrene mine drev den fram til 1989, og siden har den stått tom. Jeg har hatt lyst til å bli bonde siden jeg var liten og med årene har betydningen av gården blitt større, sier Hegg Jacobsen.

I dag er den vinterkledde gården i full økologisk drift. Strandlinjen gjør at dyrene kan forsyne seg av tang og tare, i tillegg til gras fra beitearealet på 300-400 dekar. Grisene får økologisk kraftfôr, selvdyrkede grønnsaker og drav, et restprodukt av kornmalt fra et økologisk bryggeri i Tromsø.

– Jeg valgte å drive økologisk og ha utedrift. Jeg ønsker å levere det beste produktet, det beste kjøttet og ha høy fokus på dyrevelferd. Her var Debios standarder et minstekrav, sier Hegg Jacobsen.

– Det er en viktig oppgave å få folk til å forstå at landbrukssubsidiene ikke subsidierer bønder. Vi er «ansatt» av staten for å produsere mat! Folk må forstå at det koster og med et subsidiert landbruk så kan en få greie priser. Ellers vil all mat koste det samme som jeg selger for, sier han.

Kreativ gårdsdrift

Kjøttproduksjon av gris, kje og villsau og salg av hele og halve dyr er hovednæringen- og fokuset. Denne salgsstrategien er ment som en oppfordring til kunder om å bruke hele dyret som mat da det handler om respekt for dyr og levd liv, og at det er lærerikt å finne nye måter for mat.

I tillegg til kjøttproduksjon leverer frittgående utehøns flittig egg, det er salg av blandingsved fra egen skog, grønnsaker dyrkes økologisk og det tilbys gårdsferier for hunder. Hegg Jacobsen oppdaget tidlig at han måtte tenke business og mener at både tradisjonelle og innovative idéer bør ønskes velkommen i landbruket.

– Det norske landbruket er nødt til å utvikle seg. Men vi må utvikle oss i den retningen vi ønsker, ikke i den retningen politikerne ønsker, sier han.

Selv adopterer han blant annet bort kje til familier i Tromsø-området på Facebook og Instagram etter «førstemann-til-mølla»-prinsippet.

– Adopsjonsideen er noe vi plukket opp og spant videre på. Etter det første besøket i fjøset ballet det bare på seg. Her kan vi gjøre noe samfunnsnyttig samt utdanne barn og voksne i hvordan matproduksjon foregår, sier han.

Kritisk til ping pong-politikk

Ordene kommer fra Hegg Jacobsen og viser til det han mener gjør det vanskelig for bønder å vite hva en har å forholde seg til.

– Du må sitte på en stor eiendom og gjøre store investeringer for å være med i racet. Jeg prøver ikke å vise at de store tar feil, men skal vi klare å utnytte ressursene i Norge, må vi utnytte hele landet. Landbruket i Troms ligger nede, men det er mange gårder med kjempeflotte beiter, sier han.

Å snu den negative rekrutteringstrenden i Troms er noe han ønsker å bidra til som Årets unge bonde. Han ønsker å vise at det går an å livnære seg som bonde også i denne delen av landet. Men da må rammevilkårene bedres.

– Jeg synes det er ganske enkelt. Det går ikke an å øke rekrutteringen hvis det ikke er noen sikkerhet i yrket. Det må være penger i å drive med dette, ellers kan vi ikke holde på, sier han.

Helt fra starten har han selv vært bevisst på å ikke gå for langt ned i pris. Han vil ikke ødelegge det markedet han er en del av. Norske bønder leverer kvalitetsprodukter, og som nisjeprodusent har han mulighet til å synliggjøre kostnadene som ligger bak.

Et fantastisk yrke

Foto: Samvirke Foto: Samvirke

Selv var Hegg Jacobsen heldig som allerede hadde gård og fjøs. På spørsmålet om hvilke råd han vil gi til andre som har en bondedrøm er svaret klart:

– Gjør det! Selv om ikke situasjonen er tilrettelagt, så er det mulig. Og jeg kan virkelig anbefale det. Det er et fantastisk liv, et fantastisk yrke, sier han.

Han råder likevel unge bondespirer til å gå noen runder med seg selv først, slik at de blir mest mulig sikre på at valget de tar er det rette. Gjør de alvor av bondedrømmen, bør de gå inn for det hundre prosent.

– Og la deg ikke fange av regler og normer, som at du må være stor, at du må gjøre det slik eller så. Prøv deg på det du vil! Min tanke her har vært å starte forsiktig. Går det galt, så kan jeg, enkelt sagt, slutte i morgen. Det er befriende å vite.

– Planene framover er å få på plass et bygg for besøkende. Kanskje en gårdsbutikk. Jeg ønsker også å lære mer om stell av jord og fôrproduksjon. Det har vært en travel periode nå, men utover våren og sommeren skal dette realiseres, sier han.

Om Mats Hegg Jacobsen

Mats er 30 år og driver gården “Jacobsen på Berg” i Tromsø. Han startet opp med gård som hobby i 2014, men allerede i 2015 var det blitt fulltidsjobb. Han driver et allsidig småbruk med økologisk produksjon med villsau, gris og kje, og tilbyr også egg og grønnsaker i sesong samt gårdsferie for hunder. Kjeene er en del av et populært adopsjonskonsept hvor interessenter kan adoptere kje og følge det fra start til mat. Mats ble kåret til “Årets unge bonde 2015”.

Mats Hegg Jacobsen