Eilertsen har gjennom 15 år i Kløfta IL gjort seg mange erfaringer med hva som måtte til for å løse denne utfordringen og reiste land og strand rundt i hele Europa for å prøve å finne en god løsning for rensing av granulat. Han måtte til slutt gi opp å lete etter et ferdig produkt og tok saken i egne hender. Han satte seg ned ved kjøkkenbordet og begynte å tegne.

– Jeg fikk etter hvert kontakt med Nordic Bulk i Stavanger som igjen har en leverandør i Irland som heter MDS. De lager svære renseverk for singel, grus og sand. Sammen med dem har jeg finpusset designet og etter noen utfordringer med prototypen, har vi nå en veldig god løsning, slår Eilertsen fast.

Resirkulerer opptil 95 prosent

Turfcleaner er et forminsket renseverk som består av en trommel med en fire millimeter sikteduk. Trommelen roterer og slipper gjennom alt som er mindre enn fire millimeter. Resten bli sortert ut som avfall. Det rensede granulatet blir deretter samlet av en Hardox-fjær og ført opp i en utlegger, som for eksempel en strøutlegger for å bli kjørt på banen direkte, eller i sekker for lagring til senere bruk.

– Granulatet er da så rent at man kan legge det rett ut på banen igjen. Jeg mener at alt som er under fire millimeter uten fare kan legges ut igjen. Min erfaring er at på denne måten får vi resirkulert 95 prosent av granulatet som blir feid eller brøytet av banene gjennom vinteren, forklarer Eilertsen. Enkle tiltak som spillersluser der man rister av seg granulat fra sko og tøy bidrar til å samle opp mye av det resterende.

Turfcleaner trenger kun en 16A kurs for å kunne brukes og veier kun knappe 1100 kg. I rammen i bunnen av maskinen er det hull for pallegafler, slik at det er lett å flytte på den, eller laste og losse den av en bil.

– Det var en forutsetning for hele ideen min, at den skal være lett å flytte og at dersom man kan steke vafler, kan man også rense granulat, sier Eilertsen med et smil.

Oppsamling og utlegging

Felleskjøpet har tatt Turfcleaner inn i sitt sortiment, og sammen med flere produkter kan vi tilby en komplett løsning for resirkulering av alle typer granulater fra kunstgressbaner. En modifisert K-Vagnen 2000 HT3 henger, med treveis tipp og løvsuger, samler effektivt opp granulat fra fotballbanene. Høy tippfunksjon på hengeren gjør at den enkelt kan tippe det oppsamlede granulatet rett opp i Turfcleaner.

I kombinasjon med en Avant eller en John Deere kompakttraktor med strøutlegger har man et komplett system for oppsamling, rensing og utlegging av alle typer granulat, sier Syed Jawad Shah, produktsjef Park og anlegg.


Følger retningslinjer fra NFF

Hele systemet er svært effektivt, bra for driftsøkonomien til anlegget og ikke minst sparer det miljøet for forurensing. Norges fotballforbund har kommet med egne retningslinjer knyttet til granulat på avveier, og oppfordrer klubber til å samle inn og gjenbruke, eller resirkulere granulat i så stor grad det lar seg gjøre. Dette er også omtalt i Kulturdepartementet sin veileder Kunstgressboka.

– Bruk av granulater, enten det er gummi eller av andre materialer, er kommet for å bli. Da må man ta miljøutfordringene på alvor og Felleskjøpet ønsker å bistå idrettslag og kommuner som eier og drifter anlegg med å ivareta miljøet og bidra til en bedre driftsøkonomi på anlegget, avslutter Shah.