27.06.2018 | Håvard Simonsen

Gabriel Wergeland Krog prøvekjører sin nye Avant e5. Han leder prosjektet «Test av fossile maskiner» hvor eksempelvis anleggsarbeidere, vaktmestere, gartnere og kirketjenere kan prøve fossilfrie maskiner gratis for å lette jobben i hverdagen. Prosjektet skal fram til 2020 betjene og motivere kommuner og fylker rundt Oslofjorden til å prøve alle slags utslippsfrie maskiner i sin virksomhet.

Alt er gratis, til og med transporten!

Krog kikker nysgjerrig ned i instrumentpanelet og finner de riktige innstillingene der han kjører Avant e5 med et smil.

– Målet er å kjøpe og leie fossilfrie maskiner som går på elektrisitet, hydrogen eller biogass. Alle kommunene, og næringslivet i kommunene, kan låne maskinene gratis for å se om de egner seg til ulike oppgaver før de selv vurderer å investerer. Og det beste? Alt er gratis, til og med transporten! Det eneste vi krever tilbake er en rapport om hvordan maskinen fungerer i oppgavene de blir brukt til, forteller Krog.

Krog driver prosjektet fra sin stilling i Østfold fylkeskommune hvor tiltaket er finansiert med Klimasats-midler.

Interessen har ikke latt vente på seg

– Vi har en lang liste av forespørsler om å prøve maskiner. Det være seg alt fra el-verktøy som motorsager og hekkesakser, som vi for øvrig har kjøpt av Felleskjøpet, til elektriske hjullastere, sier Krog.

Han forteller at bakgrunnen for at de gjør dette er et betydelig nivå av skepsis til elektriske kjøretøy.

Innkjøpere i kommunen vil ofte stille seg nølende til å investere, derfor er det viktig å prøve utstyret i forkant fritatt alle kostnader. Vi jobber for å få ned klimagassutslippene og opplever i tillegg stadig strengere krav. Oslo kommune og Østfold- og Vestfold fylkeskommuner jobber alle hardt mot fossilfri bygg- og anleggsdrift.

Leieavtale med Felleskjøpet

Prosjektet har en leieavtale med Felleskjøpet på en elektrisk minilaster med navn Avant e5. Avant e5 har elektrisk motor på 6 kW til framdrift, en annen elektrisk motor på 2 kW til lasteaggregatet og ekstern hydraulikk. Avant e5 kan suppleres med samtlig utstyr Avant er kjent for og kan dermed brukes til alt fra vanlige lasteoppgaver til gressklipping og feiing. Avant e5 som prosjektet leier er foreløpig utstyrt med skuffe og pallegaffel.

– Det er aktuelt å prøve ytterligere utstyr, avhengig av hva brukerne ønsker. Kirketjenesten i Moss kommune er først ut hvor Avant e5 blant annet får prøvd seg på smale kirkeganger, sier Krog.

 – Det er morsomt å være med på et slikt prosjekt som ikke er gjennomført tidligere. Vi når potensielle brukere gjennom en ny kanal, noe vi selvfølgelig ser en markedsføringsverdi i. Fra vår side vil vi bidra og samarbeide så godt vi kan, sier Carl-Fredrik Skara i Felleskjøpet.

Interesserte kan henvende seg til Gabriel Wergeland Krog:

Østfold fylkeskommune

Epost: gabrielw@ostfoldfk.no

Tlf. 900 25 063

 

Artikkelen ble publisert første gang i Samvirket utg. 10, 2017.