25.09.2017 | Håvard Simonsen

Gabriel Wergeland Krog kikker nysgjerrig ned i instrumentpanelet, finner de riktige innstillingene og smiler der han prøvekjører «sin» nye Avant e5. Wergeland Krog leder prosjektet «Test av fossilfrie maskiner» som fram til 2020 skal serve og motivere kommuner og fylker rundt Oslofjorden til å prøve utslippsfrie maskiner av alle slag i sin virksomhet.

Gratis utlån av maskiner

– Målet er å kjøpe og leie fossilfrie maskiner, som går på elektrisitet, hydrogen eller biogass. Alle kommunene og næringslivet i kommunene kan låne maskinene gratis for å se om de egner seg i jobben før de eventuelt selv investerer i tilsvarende utstyr. Alt er gratis, til og med transporten. Det eneste vi krever er en rapport om hvordan maskinen fungerer i arbeidsoppgavene de blir brukt til, forteller Wergeland Krog.

Prosjektet er delfinansiert med klimasatsmidler, og Wergeland Krog driver prosjektet fra sin stilling i Østfold fylkeskommune.Han presiserer at bedrifter kan låne maskiner når de utfører offentlige oppdrag, og forteller at interessen har "løsnet".

– Vi har kø av forespørsler om å prøve maskiner. Det gjelder alt fra el-verktøy som motorsager og hekkesakser – som vi for øvrig har kjøpt av Felleskjøpet – til elektriske hjullastere, sier Wergeland Krog.

– Grunnen til at vi gjør dette er at det kan være en del skepsis til elektriske kjøretøy. En innkjøper i kommunen kan kanskje være forsiktig med å investere. Derfor er det viktig å få prøvd utstyret først uten kostnader. Vi jobber for å få ned klimagassutslippene, og ser også stadig strengere krav, blant annet fra Oslo kommune og Østfold og Vestfold fylkeskommuner som jobber hardt for fossilfri bygg- og anleggsdrift.

El-laster

Nylig inngikk prosjektet en leieavtale med Felleskjøpet av en elektrisk minilaster av typen Avant e5. Lasteren har elektrisk motor på 6 kW til framdrift, en annen elektrisk motor på 2 kW til lasteaggregatet og ekstern hydraulikk. e5 kan utstyres med «alt» utstyr som Avant er kjent for, og kan dermed brukes til alt fra vanlige lasteoppgaver til gressklipping og feiing. e5'n som prosjektet leier har foreløpig skuffe og pallegaffel.

– Det er aktuelt å prøve ytterligere utstyr, avhengig av hva brukerne ønsker. Første bruker er kirketjenesten i Moss kommune. Avanten egner seg jo for smale kirkeganger ol., sier Wergeland Krog.

– Det er morsomt å være med på et slikt prosjekt som ikke er gjennomført tidligere. Her når vi potensielle brukere gjennom en ny kanal, som vi selvfølgelig ser en markedsføringsverdi i. Fra vår side vil vi bidra og samarbeide så godt vi kan, sier Carl-Fredrik Skara i Felleskjøpet.

Interesserte kan henvende seg til Gabriel Wergeland Krog:

Østfold fylkeskommune

Epost: gabrielw@ostfoldfk.no

Tlf. 900 25 063