26.09.2017 | Håvard Simonsen

Det egentlige navnet på kjøretøyet er John Deere Gator 855D 4S.

En uvurderlig hjelp for tunnelarbeiderne

På oppdrag fra  Eidsiva Vannkraft AS bygger Skanska Nedre Otta kraftverk tunell i fjellet vest for Otta hvor vannet ledes frem til kraftstasjon og videre ut i naturen. Prosjektet ble startet opp i oktober 2016 og skal ferdigstilles våren 2020.

En viktig ressurs for anleggsarbeiderne er John Deere Gator 855D 4S, også kalt «månebilen» av de som jobber på prosjektet.

– John Deere Gator brukes hovedsakelig inne i tunellen, men også tidvis ute på anlegget. Den brukes til mange av de samme oppgavene som vi tidligere brukte pick-up til. Med 4 seter får vi med oss dobbelt så mange personer på hver tur i tillegg til alt verktøy og sprengstoff takket være det romslige lasteplanet, sier maskinansvarlig Lars Engen.

Tøft miljø i tunnelen

På få måneder er det ingen tvil om at JD Gator har blitt uvurderlig og populær.

– Miljøet på et anlegg, og spesielt i tunell, er veldig tøft. Vi kjører på et veldig grovt underlag og utstyret utsettes for mye støv og skitt. Vedlikehold og renhold er derfor viktig og med JD Gator er dette enkelt og vi gjør alt selv her på anlegget, fortsetter Engen.

Et vellykket innkjøp

– Hvorfor valgte dere John Deere Gator?

– Kostnadene forbundet med bruk av bil på anlegg er høye. Bilene får mye juling og nåtidens pick-up er avanserte med mye ømfintlig elektronikk, i tillegg er annenhåndsverdien på en bil som har gått på anlegg lav. Vi hadde behov for et enklere kjøretøy til å utføre samme internoppdrag som en bil, men som også tåler det tøffe miljøet. JD Gator er praktisk og enkel å holde ren og vedlikeholde. At den i tillegg har 4 seter og en solid konstruksjon er ren bonus. Vi har tidligere testet ut andre lignende kjøretøy uten særlig hell og var i utgangspunktet litt skeptiske, men timetallet på maskinen viser at dette har vært svært vellykket, forteller innkjøpsansvarlig Remy Fredriksen.

At denne investeringen har vært vellykket kan bekreftes ved at det i dag finnes 7 JD Gator i maskinparken til et tunell- og anleggsprosjekt i Bergen.

"Månebilen" John Deere Gator 855D 4S som anleggsbil.