Nordseth dyrker 380 dekar med bygg på øya Koppangsjordet i Glomma utenfor Koppang. Han er mer enn mange andre nødt til å følge med på vannstand og is på Glomma for å befrakte de ulike innsatsvarene. I midten av november fikk han tilkjørt både Heder og Brage 6-radsbygg. Takket være lav vannstand i Glomma og pluss på gradestokken over lengre tid, ble 15 storsekker av Brage kjørt ut med traktor og henger.

Praktisk drift

Både gjødsel og såkorn lagres tørt på høyeste punktet ute på øya.
– Det er viktig for å ivareta kvaliteten, men det var litt over middels spennende i vår da storflommen gikk nær. Det manglet kun 10 cm før vannet «tok» varene, sier Nordseth.

– Plantevernmidler kjører jeg ut med båt om våren/sommeren når dette skal brukes, mens traktor, såmaskin og sprøyte står der hele året. Treskeren tauer jeg over med traktor når det passer best ut fra vannstanden. Så må den gjerne «tørke» et par dager før den kan kjøres. Etter tresking kjører jeg kornet tilbake til mottaket på Felleskjøpets avdeling på Koppang. Det går stort sett bra, vannstanden på dette tidspunkt er sjelden mer enn 70-80 cm, forteller Nordseth.

2018 – ikke et toppår

For han, som mange andre, ble det ikke noe toppår når det gjelder avlingsvolum.
– Eneste fordelen med flommen var at jorda var ganske mettet med vann, det gjorde at det tok lenger tid før kornet ble preget av tørkeskade.

Jeg har også et område på ei halvøy til kornproduksjon, men der er det bilvei, noe som absolutt forenkler frakt til og fra av innsatsvarer, sier Ingar Nordseth.

Dette fikk vi til

Norge er et langstrakt og nokså ulikt land når det gjelder geografi, topografi og temperaturforskjeller.
– Denne gangen klaffa det meste. Vi hadde de riktige sortene på lager – og det ble et fullt lass til bestemmelsesstedet. Det bidro til at vi kunne levere såkornet før kulda satte inn og isen la seg på Glomma, forteller Finn Bjørnå, fagsjef plantekultur i Felleskjøpet, som gleder seg over å kunne bidra med såkornlevering til Koppangjordet.
LAV VANNSTAND: Driftsmidler som såkorn og gjødsel må fraktes ved lav vannstand og før isen legger seg på Glomma.