19.11.2014 | Atle Ivar Flaa, Produktsjef såkorn

God såkornkvalitet av årets såkorn

Analysene av årets såkorn viser gjennomgående god kvalitet. Beisebehovet er også relativt lavt ut fra tersklene for sjukdomssmitte som brukes i Norge. Med ThermoSeed-behandling vil kvaliteten bli ytterligere forbedret. Kostnaden med denne behandlingen utgjør ikke mer enn 2 kg kornavling per dekar. En bør forvente en effekt av behandlingen som dekker kostnaden mange ganger.

Spireevnen i såkornet øker med ThermoSeed

Effekten av ThermoSeed-behandling på spireevne er ofte liten i bygg der det ikke anbefales beising, men sjansen for primærsmitte av sopp i åkeren vil reduseres. I havre er det ofte en økning av spireevnen selv om det ikke er beisebehov. I havre må det være mer enn 15 % fusarium før beising anbefales. Med Thermoseed er det derfor naturlig at spireevnen øker i såkornet selv med så pass lav smitte.

Mer nøyaktig såmengde med ThermoSeed-behandlet såkorn

Fordelen med ThermoSeed, spesielt i havre, er mer nøyaktig såmengde. Kjemiske beisemidler fører ofte til mer klebrig såkorn som er vanskelig å så ut i de fleste såmaskiner. ThermoSeed-behandlet såkorn renner lett i såmaskinen, pass derfor på at det ikke går ut for stor såmengde.

Såkornet får lavere fusarium og mykotoksiner med ThermoSeed

Det tyder på at ThermoSeed gir lavere forekomst av fusarium og mykotoksiner på kornet om høsten. Dette er også en av grunnene til at Felleskjøpet velger å behandle såkorn med ThermoSeed selv om sjukdomsanalysen viser lavere smitte av fusarium enn 25 % i bygg og 15 % i havre og hvete.

Kjøp såkorn på Felleskjøpet

Ta kontakt med en av Felleskjøpets fagkonsulenter eller finn Felleskjøpet nær deg.

Såkorn får du også kjøpt på nett ved å logge på Bondens Min Side.