Det blåser en grønn vind over landet, interessen for å dyrke mat i pallekarmer og kjøkkenhager blomstrer og sosiale medier flommer over av selvdyrka gulrøtter og blomsterbuketter fra hagen. Felleskjøpet tar denne etterspørselen på alvor. Etter tre år med pop-up-hagesenter på Fornebu i Bærum i sommermånedene, åpnes nå den første helårsbutikken utelukkende rettet mot forbrukerkunder.

Felleskjøpet Fornebu finner du i Forneburingen 200 - 1354 Fornebu. 

Se video fra åpningsdagen


- Felleskjøpet har en svært sterk posisjon på dyrking og matproduksjon. Nå bringer vi det bonden kan og Felleskjøpets kunnskap til urbane strøk. Vi skal tilby jord, gjødsel, plantevern, vanning, skadedyrskontroll, blomster, trær, bærbusker gressklippere, redskap, hagemøbler og alt annet som trengs for å lykkes med dyrking i hagen, på balkongen eller på grønne tak, sier butikksjef Arneberg.

Alt du trenger til hund og katt

Nå som butikken skal bli helårsbutikk, skal den også tilby alt du trenger til hund og katt.

- Felleskjøpet er Norges beste på fôr til husdyr og denne kunnskapen kan nå komme kjæledyrseiere til gode. Vi selger Felleskjøpets egne dyrefôr, andre internasjonale merker, samt tilbehør som seler, senger og bur. Vi vil også tilby klipping av klør og arrangere kurs og leverandørkvelder rettet mot kjæledyrseiere, forteller butikksjefen. Hun legger til at butikken vil være en forlenget arm til Felleskjøpets nettbutikk og at alle varer som finnes på Felleskjøpets sentrallager på Gardermoen enkelt kan bestilles for henting på Fornebu i løpet av et par dager.


Kunnskapsrike medarbeidere

I høysesongen skal butikken ha sju ansatte. Med seg på laget har butikksjefen blant annet fått flere gartnere, en ansatt med lang erfaring fra dyrebutikk, en som studerer husdyrvitenskap og en interiørarkitekt. Det er kjøpt inn tre elsykler med lasteplan, som kundene kan låne for å gjøre hjem planter, jord, krukker og hundemat.

- Vi har fått veldig god mottakelse de tre årene vi har hatt pop-up-butikk og har i disse årene blitt godt kjent med kundegruppa vår. Felleskjøpet og andelslandbruket er allerede en viktig del av det grønne lokalsamfunnet her på Fornebu og nå som vi blir helårsbutikk skal vi styrke posisjonen vår ytterligere. Nå gleder vi oss skikkelig til åpning, avslutter butikksjefen.

Kunnskapsrik faghandel

Hun er klar på at Felleskjøpet er en faghandel og at kunnskap om planter og dyrking er en av butikkens store fordeler. En annen fordel er at Felleskjøpet strekker seg langt for å få tak i norske planter.

- Kundene våre er kjøpesterke, kvalitetsbevisste og kunnskapstørste. Når de kommer til oss møter de ansatte som er levende opptatt av dyrking og kjæledyr og som genuint ønsker at kundene skal lykkes med sine grønne prosjekter, sier Arneberg.

Økt forståelse for matproduksjon

Butikksjefen mener at forbrukernes økte interesse for dyrking og hage, har mange fordeler både for landbruket og for forbrukerne selv.

- Det er positivt i seg selv at mennesker skaper grønne rom i urbane strøk, men jeg tror også det skaper mer forståelse for bønders arbeid. Når kundene ser hvor mye jobb de må legge ned for at det tomatfrøet de sådde om våren skal bli en plante som til slutt bærer frukter, tror jeg de får en annen respekt for maten de kjøper i butikken også. Jeg tror det blir vanskeligere å kaste noen halvdårlige tomater når du først har fått øynene opp for alt arbeidet som ligger bak en tomat, sier butikksjefen.

Samarbeider med andelslandbruket

Den nye butikken ligger rett over veien for andelslandbruket som Felleskjøpets datterselskap Ureist driver sammen med Obos.

- Andelslandbruket og butikken skal spille på lag. Blant annet skal gartneren som har hovedansvaret for andelslandbruket holde kurs og foredrag inne i butikken. Vi planlegger å holde kurs i alt fra hvordan du lykkes med forkultivering til hvordan du beskjærer trær og busker, forteller butikksjefen. På sikt er planen at butikken også skal tilby tjenester som hagerådgiving og beskjæring.

Utstillingsvindu for grønne tak

Ureist, som i fjor etablerte Nord-Europas største spiselige tak på Økern Portal i Oslo, skal også ha kontorer i den nye butikken. På butikkens ene takterasse skal proffkunder og byggentreprenører kunne se et grønt tak og hvordan overvannshåndteringen foregår på slike tak. På det andre taket skal det være utstilling av hagemøbler.

Felleskjøpet Fornebu finner du i Forneburingen 200 - 1354 Fornebu. Vi håper du tar turen innom!