22.01.2021 | Idun Rosenfeld

Hestens energilagring er styrt av flere hormoner. Et av disse er tyroksin, som er med på å styre om overskuddsenergi brukes til lagring som fett eller om det brukes opp der og da som energi i trening. Et annet hormon som styrer energilagring i kroppen er insulin, som signaliserer at overflødig blodsukker fjernes fra blodet og lagres som glykogen i muskler eller fett i fettceller. Dette er en fin balanse som kroppen normalt håndterer fint. Som hos mennesker er det stor forskjell i hvor energiske ulike individer er. Mesteparten av forskjellene skyldes medfødte egenskaper, men vi kan også til en viss grad påvirke hestens energinivå med hvordan vi fôrer den.

Den altfor spreke hesten

Hester som sprudler over av energi kan være farlige å trene. Noen ganger blir det en ond sirkel ut av hester som er energifulle i trening og som av ulike årsaker ikke kan trenes nok enkelte dager. Da har hesten enda mer overskudd neste dag, og man greier kanskje ikke å trene den skikkelig fordi den blir farlig for rytter eller kusk, og problemet er enda større dagen etter. Enkelte hester blir også veldig skvetne når de har for mye overskuddsenergi, og innbiller seg at de ser farer overalt. Slik oppførsel kan også være farlig både for hesten og omgivelsene.

For å unngå at hesten får for mye energi bør det totale energiinnholdet fra fôret reduseres, og spesielt stivelsesrike fôr unngås. Det kan være effektivt både å redusere mengden fôr, eller å bytte til fôrtyper som er merket med «langsom tilgjengelig energi». Fôr som har mindre enn 15 % stivelse blir omtalt som fôr med lavt stivelsesinnhold. Stivelsesrike fôr gir en stigning i blodsukkeret, og dersom overskuddet ikke fjernes effektivt nok vil hesten ha behov for å få ut energien med bevegelse. Fett har en annen nedbrytningsvei enn stivelse og sukker, og gir ikke blodsukkerstigning. Derfor kan fettrike fôr som for eksempel Champion Ekstrem, Champion Linomega eller Champion Vital gjerne brukes dersom det er ønskelig at hesten ikke går ned i vekt.

Champion Diamant er et fiberbasert fôr som ved hjelp av mikrober i hestens blind- og tykktarm brytes ned til flyktige fettsyrer som igjen kan tas opp av hesten. Denne formen for energi stimulerer mindre til rask bruk av overskuddsenergi enn dersom blodsukkeret blir økt. Champion Spenst og Champion Betfiber er også eksempler på fiberbaserte fôr som ikke gir hesten «lopper i blodet».

For hester som lett blir for spreke i trening er det også viktig å redusere på fôret når man gir hesten planlagte fridager. Reduser gjerne kraftfôret til det halve fra kvelden før hesten skal ha en fridag, og øk til normal mengde når hesten skal trenes igjen.

Den litt for rolige hesten

Det kan være vanskelig å få trent en hest som ønsket dersom den ikke har overskuddsenergi til å jobbe godt under treningen. Hester som ikke trener nok, kan lettere bli overvektige, og overvekt gjør det enda tyngre å trene godt, så dette blir fort en ond sirkel. Siden mye av hestens energiutveksling er medfødt er det ikke slik at vi kan snu helt om på problemstillingen med fôring, men i den grad vi kan påvirke dette, er det ved å øke hestens blodsukker. Mange har et negativt syn på stivelse til hest, og for mange er det også riktig å holde stivelsesnivået moderat. Det kan likevel være riktig for hesten å gi den et mer stivelsesrikt fôr dersom det igjen gjør at den får energi til å trenes godt. Vær oppmerksom på at dersom du legger til et stivelsesrikt fôr og ikke øker hestens trening kan det medføre negative konsekvenser for hesten, men husk også på at mye kan reguleres med mengdene fôr hesten får.

Det er flere fôr i Championsortimentet som er merket med «hurtig tilgjengelig energi» som kan benyttes. Champion Gull er et müslifôr som er spesielt lettfordøyelig for hesten, og er et av fôrene som stimulerer hesten til å få mer energi i trening. Prøv deg fram med mengder, og dersom hesten er overvektig bør du gå forsiktig fram når du legger til et stivelsesrikt fôr.

Hester fordøyer havre Champion Havre svært godt, og når fôret øker blodsukkeret vil hesten få mer overskuddsenergi som blir tilgjengelig til bruk under trening. Champion Havre brukes gjerne sammen med andre kraftfôr, prøv deg fram hvilken kombinasjon som gir best effekt hos din hest.

Dersom hesten er overvektig vil du kunne få en mer energifull hest om du greier å slanke den. Det vil da være lettere for hesten å jobbe når den ikke har mange ekstra kilo å dra på.

Du kan lese mer om slanking av hest her> 

Visste du at…..

  • Havre er kjent fra gamle dager for å gjøre hester spreke, men i gamle dager var havre for mange det eneste kraftfôret man gav hester. Med andre ord var det like mye den økte energitilførselen som gjorde hesten sprek som havren selv.
  • Bygg inneholder ca. 10 % mer stivelse enn havre? Byggpellets har tidligere blitt brukt til hester som trenger å legge på seg, men nyere kunnskap viser at det ikke er et ideelt fôr til dette formålet.
  • Hester fint kan fordøye inntil 1 dl olje per 100 kg kroppsvekt? Champion Soyaolje med E-vitamin er et tilskudd man gjerne kan bruke til hester som trenger å gå opp i vekt, men som lett blir for spreke når de får mye kraftfôr.
  • Nøysomme hester som legger lett på seg sjelden har tyroksinmangel, i motsetning til samme problemstilling hos menneske og hund?
  • En kilo grovfôr binder 4 liter vann i fordøyelsessystemet. Hester som får fri tilgang til grovfôr kan bli tyngre i trening på grunn av stor tyngde på tarminnholdet.