Pleie av hortensia og lavendel

Erteblomster - hvordan får man de til å trives?

Stell av hortensia i sone H5

Planter som krever lite stell og som tåler tørke

Lettstelte grønne planter - hvilke anbefaler du?

Blomsterbed - hva bør jeg tenke på og hvilke planter anbefaler du?

Stauder - hvor mye sol tåler de og hvor tett kan de plantes?

Fargerik kjøkkenhage - hvilke planter anbefaler du? 

Potteblomster som blomstrer hele sommeren og utover høsten

Steinbed med skygge - hva anbefaler du?

Begrensning av nyperoser

 


 

Hvordan tar man vare på Hortensia og Lavendel til vinteren?

Du kan klippe av visne blomster-stander før vinteren kommer. De visne hortensia-blomstene gjør seg veldig godt sammen med en bukett snittblomster fra blomsterbutikken.

 

Hva er "trikset" for å få erteblomster til å trives?

Erteblomster er veldig varmeelskende blomster. Hvis du planter de ut litt for tidlig kan de bli veldig forsinket i veksten av kalde netter. Plant de på sørsiden av huset og gjerne i nærheten av en solrik vegg. De krever mye næring for å blomstre rikt, og gjerne kugjødselkompost. Du trenger ikke hente fra kua om du ikke har en i hagen, men stikk innom din nærmeste Felleskjøpet-butikk for hjelp.

 

Jeg har en vestvendt balkong med et digert trau, og kunne tenke meg en stor hortensia der ute. Hagen har sone H5. Hvilken type hortensia vil egne seg der og hvordan må den beskjæres for å vokse fint?

H5 er litt i grenseland for hortensia i potter eller kar. Klipp de avvisne blomsterstandene hver høst eller vår. Hvis du syntes den blir for tynn og pistrete kan du klippe et par tre skudd ned på grenene. Da blir den fyldigere.

 

Jeg ønsker tips på planter jeg kan plante i potter som tåler litt tørke. Er mye i båt, så ønsker en lettstelt hage.

Om du ikke er mye hjemme kan du vurdere svetteslange som vanningsalternativ utover naboen. Ingen planter liker å ha det for tørt. Prøv med sukkulenter og alpine vekster. Gode forslag er sukulenter, sedum, takløk, rosenrot, og ellers lave og tørkesterke planter. Disse kommer i mange fargevarianter.

 

Ønsker lettstelte blomster og grønne planter i bed og potter ute, men så klart noe som pynter opp og ser frodig ut. Hvilke bør jeg velge?

Det finnes et hav av forskjellige vekster. Vi snakker tusenvis og det kommer litt an på din smak, om du vil ha noe spiselig, bare pryd, busker, trær. Det jeg vil anbefale deg er å kjøpe god norsk hagelitteratur som forteller om vekster som kan trives i Norge. Gjerne en staudebok, en om spiselige vekster og en om busker og trær.

 

Har planer om å lage et stort blomsterbed i hagen. Noe spesielt jeg burde tenke på og noen spesielle planter/blomster du vil anbefale meg å ha?

Jeg er veldig glad i bruk av stauder. Det fine med stauder er at de er flerårige og de kan deles etterhvert som de blir større. Da går kostnaden med å ha et stort og flott bed ned. Det som er viktig å tenke på er et godt lag med 30-40 cm god jord og jevnt med gjødsel. Dette får du hos Felleskjøpet. Det eneste du må tenke på er å skille surjordsplantene fra de som ikke liker sur jord.

 

Har du gode tips til staudeblomster som tåler sollys, og hvor tett det er anbefalt at det skal plantes i beddet?

De fleste stauder klarer seg godt i sola. Jo mer sol jo større flor. Stauder kan med fordel plantes med litt mellomrom, ca 40 cm mellom hver plante. Litt avhengig av hvor mye de brer seg og hvor store bladene er. Det fine med å plante for tett er at du kan spa opp staudene og dele dem. På den måten kan du bytte stauder kan du bytte stauder med naboen, eller gi bort en til noen du er glad i. 

 

Jeg har en liten del av kjøkkenhagen som er skyggefull. Tips til noe fargerikt jeg kan så der? Trenger ikke å være spiselig 😊 

Jeg er veldig glad i stauder, altså flerårige planter. De fungerer fint som bunndekkere slik at man slipper å luke så mye. Jo mer skygge det er jo mindre blomstrer planter. Jeg er veldig glad i forskjellige teksturer og bladformer. Så jeg ville anbefale å bruke mange forskjellige stauder med forskjellige bladformer. Alt fra hostaer, alunrot, iriser som alle har forskjellige bladteksturer, bladfarger og bladformer. Håper du nå får en fargerik kjøkkenhage.

 

Hva kan jeg ha i mine blomsterkrukker utenfor campingvognen som blomstrer hele sommeren og litt utover høsten?

Spanske margeritter er veldig fine og kommer i forskjellige fargenyanser. Petunia blomstrer også rikt hele sommeren. Andre forslag er lobelia, stemorsblomster og surfinia.

 

Vi lager et steinbed inntil husveggen som ligger i skyggen stort sett hele dagen. Det er kanskje sol 1,5 time mellom kl 7-8 på morgenen. Vi kunne tenkt oss noe grønt her men vet ikke hva vi skal plante. Kanskje et lite tre, siv/bambus etc. Har du et godt tips?

Siv og bambus vil nok ikke trives så godt siden du sier det er et steinbed. Jeg ville ha gått for diverse sukkulenter og ellers lave alpine planter.

 

Hvordan kan man begrense nyperoser i bed?

Nyperoser er vanskelige for de sprer seg med rotskudd. Dette er noe av grunnen til at man ikke bruker det i offentlig beplanting lenger. Alle røttene må graves opp eller eventuelt brakklegges med gift.