Kan man redde en thujahekk som har blitt brun og sliten?

Hva kan man gjødsle en thuja med?

Thujaen vokser ikke - bytte ut eller pleie?

Vintergrønn hekk som krever lite pleie?

Hvorfor vokser ikke hekken jevnt?

Helårsgrønn hekk som tåler skygge godt?

Snøballtre

Fasit på når man burde beskjære vekster?

Barnevennlig hekk

Når skal man trimme barlindhekken?

Hvilke vekster trives ved sjøen?

Hvordan kan jeg få hekken til å vokse raskere, og kan man bruke gammel gjødsel?

Når skal liguster beskjæres?

Stor og kraftig hekk, men helst ikke thuja. Tips?

Høy og dekkende thujahekk - tips til planting?

Hvordan skal man beskjære en ny thujahekk?

Fjerne berberis og plante bøkhekk

Billig og fin hekk

Thujaen er blitt brun etter flytting, kan den reddes?

Hekk som vindskjermer - agnbøk eller barlind?

Kan man redde en mispel-hekk?

Hvorfor har thujaen blitt brun?

Vinterlinguster - et godt alternativ?

Planting av hekk på høsten

 


 

 

Går det ann å redde en tuja hekk? Den er fryktelig stygg i bunn og ca 10 år gammel.

Thuja skyter veldig dårlig fra gammel ved. Om den skal reddes så må alt ugresset i hekk linjen bort og man må tilføre godt med næring og regelmessig beskjæring. Om mer enn halvparten av thujaen er brun og død ville jeg har byttet den ut.

 

Hva bør man gjødsle tuja med?

Allround gjødsler, hagegjødsel heter det hos felleskjøpet. Ved lite nedbør, husk på å vanne gjødselen med spreder.

 

Vi har en Thujahekk hvor en av thujaene er blitt veldig tynn og litt brun. Bør vi grave den opp og plante en ny eller er det noe vi kan gjøre for å få den fin igjen?

Jeg ville ha byttet den ut, for selv om du får gitt den gjødsel og stelt den kommer den til å henge etter de andre i raden. Høyder på thuja kan spesialbestilles på en planteskole.

 

Jeg ønsker meg en høy vintergrønn hekk som er enkel å holde pen. Har du noen gode forslag?

Det har jeg. Jeg anbefaler barlind. Eller så er jeg faktisk veldig glad i thuja, men den må vedlikeholdes for at den skal være fin å se på. Det er et av problemene med veldig mange thujahekker rundt om.

 

Hei! Vi plantet agnbøk som er på sin tredje sesong nå. Den ble kjøpt på barrot (altså ikke klump?), og plantet umiddelbart. Den er vannet etter behov med svetteslange, og gjødslet 1-2 ganger om sommeren. Vi har måttet bytte ut noen planter (begynte med 100 stk), men det er helt i orden, kan ikke vente at alle klarer seg. Utfordringen er å få den til å bli både høy og tett, den er enda glissen, med lite bladverk og enkelte tre ser litt stakkarslig ut. Vi bor helt ute ved kysten på Vestlandet, men har forstått det slik at det skal den tåle. Lurer på om du har noen gode tips, eller om vi skal forsette slik vi har gjort? Har også klippet den på bredden for å få den tettere (samt en del godsnakk og omsorg). 

Jeg syntes at det høres ut som om dere har gjort mye riktig. Det er viktig å huske at røttene trenger god nok plass til å etablere seg :) Så det kan hende at dere har gitt de for små huller og kanskje derfor skranter de. Prøv å gi de godt med gjødsel og ikke bruk tid på å trimme før dere ser at veksten setter igang :) God sommer:)

 

Tips til helårsgrønn plante som tåler å stå i skygge? Vi må "dekke" til en høy grå mur og ønsker å bryte opp med grønne planter. Ikke thuja.

Da anbefaler jeg barlind. Den tåler kalde vintre og hard beskjæring.

 

Snøballtre, er det noe en får tak i?

Litt usikker, men spør på en lokal planteskole eller Felleskjøpet :)

 

Finnes det en "oppskrift" eller fasit på når man bør beskjære ulike vekster? Har hekk, epletrær og bærbusker.

Nei, det finnes ingen fasit på det. Det spørs helt hvor i landet man bor og hvilke vekster man skal trimme/beskjære. Jeg anbefaler å kjøpe god hagelitteratur gjerne norske bøker.

 

Lurer på hvilken hekk du anbefaler som også er trygg for barn. Tett hekk og vokser fort.

Hold deg unna barlind da denne er veldig giftig. Jeg anbefaler nesten alltid agnbøk og bøkehekk.

 

Hvilken måned kan man trimme barlind hekk? Og når man skal plante ny barlind hekk? 

Den kan man godt trimme i vinter månedene. Trimming må unngås i tidlig vår sesong. Planting kan man gjerne gjøre tidlig på våren eller seint på høsten. Da slipper man den varmeste sommersola.

 

Hvilke hekker og blomster trivest best ved kysten, nær sjøen og med mye vind?

Da må du ha noe som har høy herdighetssone, (H-sone). Det du vil ha er noe som er salt-tolerant. Stikk innom din lokale Felleskjøpet eller planteskole for å få tips om hvilke planter som egner seg best der du bor. Lokal kunnskap er gull!

 

Har en hekk som jeg plantet høsten 2015, en Tilia cordata. Hva bør jeg gjøre for å få denne til å vokse raskest mulig? Og kan man bruke hønsegjødsel som har stått i boden i 2 år? 

Det kan du selvfølgelig Lars. Lindehekk er veldig fint. Godt med gjødsel og ikke så mye beskjæring de første årene. Beskjæring kan gjøres når som helst i sesongen, men prøv å vente til etter blomstringen. Et tips, når hekken din blomstrer kan du høste blomster og bruke det som te.

 

Plantet Liguster i fjor, og den var da ca 50cm høy. Når skal den beskjæres i år?

Den kan stusses før den går i blomst, men da går du glipp av høydepunktet ved liguster, altså blomstringen. Du vil få best resultat hvis du trimmer etter blomstring.

 

Jeg skal ha en hekk mot naboen som også skal fungere som gjerde og skjerming for innsyn. Ønsker ikke thuja. Har du noen forslag? Tenker 1-1,5m.

Forslag har jeg :) Thuja blir brukt mest fordi at den er billig per løpemeter, så du må regne med å doble kanskje triple prisen om du skal ha noe annet. Hvis du vil ha noe vintergrønt anbefaler jeg barlind. Den er veldig grei å holde pen og skal man beskjære den hardt, skyter den veldig godt fra veden igjen. Det eneste man skal passe på er at om man har barn så må man fortelle barna at bærene er veldig giftige.

 

Lurte på hvordan jeg skal plante Thuja? :) Hvor mange cm anbefaler du mellom hver busk? Skal lage et "naturlig" gjerde.

Det kommer litt an på om du skal ha en høy eller lav hekk. Skal den være høy, ca 2-3 meter, så ville jeg hatt nesten 60-70 cm mellom hver plante og startet med større thujaer. Ca 1 m eller høyere. Skal du ha lav hekk holder det med ca 40-50 cm mellom hver plante.

 

Vi har plantet Thuja Smaragd for ca 2 år siden. Den er på langt nær utvokst. Når skal vi begynne å trimme den og hvordan, når plantene enda ikke henger sammen? I et av programmene deres sa du at en slik hekk skal klippes ofte for å bli pen.

Først og fremst luk alt ugresset i rotsonen til hele hekken. Ugress stjeler næring fra thujaen. Ikke trim høyden i det hele tatt før den har nådd den høyden dere vil ha. Heller ikke trim mellom plantene. Trim kun forsiden og baksiden. Når den har nådd høyden du vil ha kan du trimme toppen og da vil breddeveksten tilta. Trim ofte og lite hver gang.

 

Jeg skal kvitte meg med en gammel og tykk berberishekk på hytta. Vil gjerne ha tips til ny hekk som kan bli opptil 3m høy da den ligger rett ved en parkeringsplass. Tomta er liten så den bør ikke være for tykk, men må bli fyldig og tett. Hytta er ved sjøen i Stavern. Har du et godt tips?

Berberis er litt av en jobb å fjerne :) På med tjukke hansker så du ikke stikker deg. Jeg syntes det er veldig stas med hekk av bøk. Den er ikke vintergrønn, men så lenge du holder den under tre meter så beholder den mesteparten av bladene på vinteren. Det som er fint med denne er at den har forskjellige farger til alle årstider. Sirlig gul på våren, mørk grønn og blank på sommeren, flott rød orange på høsten.

 

Hvilken type hekk er billig og fin, ikke thuja.

Alperips er et relativt rimelig alternativ. Den er ikke vintergrønn. Jeg syntes det er viktig å legge litt penger i en hekk. Da dette er en langtidsinnvestering.

 

Vi flyttet en thuja ifjor, men nå er det veldig mye brunt på den. Har prøvd å ta vekk det verste, men må skrelle den helt om man skal ta bort alt det brune. Hva kan vi gjøre med de?

Thuja skyter veldig dårlig fra vedaktige deler. Dere har nok ikke fått med nok av røttene da dere flyttet den og den har nok da tørket litt ut. Ikke gi den opp helt ennå, prøv å gi den godt med vann og næring denne sommeren. Og hvis den ikke tar seg opp så må dere vurdere å kjøpe en ny for å bytte ut. Forskjellige størrelser kan spesialbestilles hos hagesenter.

 

Funderer å plante en hekk med agnbøk mot nord for å skjerme for vinden derfra. Noe du vil anbefale, eller noe annet? 

Denne vil fungere fint på nordsiden av huset. Hvis det er mye vind vil jeg heller anbefale barlind istedet, som også er vintergrønn.

 

Plantet i fjor om en hekkerad med mispel som ikke hadde det så bra etter at de hadde sunket ned i en grøft. Den er veldig pistrete, men ser at den kommer seg. Hva kan jeg gjøre for å raskest mulig ta igjen tapt tid så de blir like fine som resten av hekken?

Pass på godt med næring og vann. Trim hekken ofte og lite hver gang. Om den ikke kommer seg på to sesonger så bør du vurdere å bytte ut.

 

Vi har en hekk av tuja busker, de 5 i midten har plutselig blitt helt brune på toppen og i kantene. Vet du hva dette kan være?

Det kan være at vårsolen har tatt tak i de mens det fortsatt er tele i jorden. Dette gjør at fotosyntesen setter igang uten muligheter for å drikke vann. Dette kan løses ved å skygge tujaer/alle vintergrønne med en strieduk slik at du reduserer solen de får mens det fortsatt er frost.

 

Vi skal ha en hekk mot nord for å skjerme mot innsyn og vind. Vi har tenkt at vinterliguster kan være et alternativ. Vi ønsker at hekken holder en fin grønnfarge hele året (thuja har en tendens til å bli noe gulaktig). Jeg har prøvd å lese meg opp på vinterlinguster, og blir ikke helt klok på om den har blomster eller ei. Kanskje du vet det? Vil du anbefale vinterlinguster, eller vet du om et bedre alternativ? Planten bør ikke være giftig.

Vinterliguster blomstrer i hvitt, ganske likt som en syrin. Siden dere bor i fjellet må dere tenke på herdighetsgraden der dere vil plante. Hør med ditt lokale plantesenter.

 

Hvordan er det å plante hekk på høsten? (Det er jo da hagesenterne har salg.) Bor helt sør i landet.

Det er perfekt. Jeg anbefaler høstplanting :) Pluss at det blir veldig mye billigere. Husk bare på å få de i jorden en måned før telen kommer.