Hvordan kan jeg slippe å klippe plenen?

Jevning av jord før nysåing av plen

Flekkete plen etter såing

Når kan en nysådd plen tas i bruk?

Skvalderkål - hvordan blir man kvitt ugresset?

Hvordan fjerner man ugress?

Hvordan fjerner man mose fra plen og utemiljø?

 


 

 

Hvordan kan jeg slippe å klippe plenen? 

Da kan du ansette en gartner! Eller gå på Felleskjøpet og kjøpe en robotgressklipper. Det gir en veldig fin plen i forhold til at man kan innstille den til å klippe 2-3 ganger i uken. Tommelfingerregel: Klipp ofte og lite hver gang du klipper, da får du sterkere gress.

 

Skal opparbeide en hage som har stått ustelt i over 30 år. Skal ha ny plen. Slik det er idag så er det tuer og blomsterrøtter overalt. Må dette fjernes før jeg har på ny jord?

Alle ujevnheter burde jevnes før dere har på ny jord. Dette sørger for at det blir likt vekstforhold for frø og evt rulleplen. Lykke til!

 

Plenen vår er noe ruskete. Vi kjørte over den i påsken med mose- og vertikalskjærer. Nå ser jeg at det flekkvis ikke kommer gress. Er jeg utålmodig? Har gjødslet med hagegjødsel.

Ja, du er nok litt utålmodig. Gi det litt mer tid og klipp det ofte, men kort hver gang. Det du kan gjøre hvis du ser at det vedvarer utover sommeren er å toppdresse med 3-5 cm sandholdig jord og så til igjen med frø.

 

Hvor lang tid pleier det å ta fra man har sådd gress til plenen er klar til bruk?

Avhengig av vekstforhold og spiring, så vil jeg si at det tar en måned pluss før man kan ta den i bruk. Kan man unngå bruk den første sesongen er dette absolutt best, da får den etablert seg ordentlig.

 

Finnes det gift man kan fjerne skvalderkål med?

Ja, plenrens eller roundup, dette finnes på Felleskjøpet. Husk at om skvalderkålen er i plenen kan du ikke bruke roundup, da denne dreper plenen. Skvalderkål eller tyskerkål er et veldig aggressivt ugress. Det har røtter i mange forskjellige lag i jorden og veldig dype røtter. Det du kan prøve på er å brakklegge ved hjelp av gift, roundup. Dette må gjøres i flere omganger og gjerne i flere sesonger. Luking er fånyttes. Et godt tips om du ikke allerede har prøvd er å smørdampe unge vårskudd.

 

Hva anbefales mot ugress i plen? Det er snakk om forskjellige typer som løvetann, kløver og andre typer uønskede vekster. Plenrens? Kan eventuelt en plenlufter være svar på problemet?

Luking av ugresset er egentlig det beste. Kløveren må du la stå. Den binder nitrogen/næring i røttene sine. Så dette er en fin vekst å ha i jorden. Du kan prøve plenrens, det har de på Felleskjøpet. Den dreper alt bortsett fra gress og kløver.

 

Lurer på om du har noen tips til hvordan man kan fjerne mose i hagen?

Det er mange årsaker til mose. Skygge, leirholdig jord, grenser til barskog og dårlig drenering. Pass på å klippe plenen ofte og lite i slengen. Gjerne to ganger i uken. Da blir gresset sterkere og klarer å konkurrere med mosen. Du kan prøve med mosefjerner eller plenrens, det har de på Felleskjøpet. Toppdressing av plenen, det vil si å legge på et lag med 3-5 cm jord og rake det litt ned i plenen, er også et godt tips. Gjerne sandholdig jord.