Er det mulig å ta avleggere av et trollhasseltre? 

Tips til trær som kan trives i lite jord?

Kan et hjertetre stå "hele livet" i potte? 

Har du noen forslag til flotte trær med rosa/hvite blomster?

Hva er prydtrær, og hva er forskjellene?

Planting av busker og trær i områder med lite jord og mye berg

Er pæretrær vanskelige å få til?

Min rhododendron er blitt brun i kantene, hva kan jeg gjøre?

Flytting av peon - hvordan burde den plantes?

Beskjæring av ripsbusk

Kan man klippe fjorårsskudd av bringebær, og fortsatt få godt med bær?

 


 

Er det mulig å ta avleggere av et trollhasseltre? 

Det er ikke det letteste du kan finne på, men det lar seg gjøre. Prøv med 40 cm lange skudd, som klippes av og settes i såjord. Ikke for vått, ikke for tørt. Det finnes også rothormoner som fremmer rotveksten.

 

Ønsker å plante et par trær i plenen. Må ikke bli mer enn to meter høyt, må tåle å stå i sandholdig jord og i et jordlag som ikke er altfor dypt. Kan gjerne gi litt skydd mot innsyn (litt heng, blomster eller lignende) og må tåle vind. Har du noen tips? 

Det er veldig få trær som bare blir to meter høye. Det du kan prøve er å plante noen oppstammede bærbusker. Som da begrenser seg til rundt to meter i høyden. Nikkesyrin og ungarsksyrin er alternativer, men da må de holdes nede med beskjæring. En annen ting du kan bruke er laubærhegg. Den blir heller ikke for stor, blomstrer rikt om våren og lukter godt. 

 

Kan et hjertetre stå "hele livet" i potte? 

Nei, alle trær og busker trives mye bedre i jorden. Man kan holde det nede ved regelmessig beskjæring og det vil kunne trives i flere år i potten. Anbefaler å potte om i større potter hvert tredje år. Hjertetreet er et middels stort tre, og plantes det i jorden og får lov til å vokse kan det bli 10-15 meter høyt.

 

Har du forslag til flotte trær (som ikke blir for høye) gjerne med rosa/hvite blomster som kan skjerme litt for vind, samtidig som det ser pent ut?

Syriner både blomstrer og lukter godt, og i tilegg skjermer de noe for vind.

 

Jeg tenkte å plante prydkirsebær i hagen, men har sett det er andre trær som ligner, men som heter noe annet? Hva er forskjellen og hva anbefaler du?

Det kan være prydepler, det kan være plommer, det kan være pærer. Alle disse kommer i forskjellige pryd-varianter, (det vil si at de kun blomstrer, ikke bærer frukter). I forhold til prydkirsebær, velg gjerne en med fylte blomster. Jeg syntes prydkirsebær er superflott, men husk at de bare blomstrer maks en uke i året. Syriner og mangnolia blomstrer noe lenger, og jeg syntes mangnolia har et veldig flott bladverk som man kan nyte og se på resten av sesongen. Favoritt treet mitt er tulipantre.

 

Huset vårt ligger i fjellet, så rundt huset er det stort sett bare mose og berg. Jeg har fått et plommetre og et epletre i gave, og lurer på om disse må stå veldig dypt? Det er begrenset hvor langt ned jeg kan grave, før jeg støter på berg. (ca 40 cm) Det vokser jo trær vilt rundt på fjellet, men blir så usikker når det kommer til å plante disse trærne. Vi bor også helt ute ved kysten, med til tider ganske sterk vind. I tillegg lurte jeg på om du hadde noen tips til en type hekk som tåler vind og saltvann, slik at vi ka få litt le i hagen vår? På forhånd takk for svar😊

Du må først finne ut av hvilke "H-sone" huset ligger i. En tommelfingerregel ved å plante frukttrær; jo mer jord, jo bedre. Det går an å plante det der, men da må du forvente mindre blomstring og færre frukter.

 

Jeg lurer på om pæretrær er vanskelige å få til? Plommer, epler, blåbær og solbær trives godt i hagen og kommer med mye godt, men vi får nesten ingen pærer.

Det kan hende at dette pæretreet du har trenger et annet slag for å polineres riktig. Hør med de du kjøpte det av om dette er tilfelle. Lykke til :)

 

Hva kan jeg gjøre med en rododrendobusk som har blitt helt brun på bladene? Klipper den ned?

Det jeg tror er at den har fått tidlig vårsol mens det fortsatt har vært frost rundt røttene. Dette gjør at planten tørker ut. La den bare stå, så vil den nok få nye blader igjen. Det du kan gjøre i de neste sesongene er å skygge den. Det vil si ha på en strieduk/skyggeduk på sørsiden av vekstene. Det kan du få tak i hos Felleskjøpet.

 

Jeg har en peon etter min mormor. Den står inntil en syd-vestvendt vegg. Har lyst til å få den og de andre peonene vekk fra veggen, men hva er den beste plasseringen? Det ser ut til at det blir 3-4 m fra veggen. Skal jeg plante de opp i en haug med jord, eller passer den best i flukt med plenen?

Pioner er veldig lite glad i å bli flyttet, det går fint, men det kommer til å ta 2, 3 eller 4 år før de blomstrer rikt igjen. Jeg er veldig glad i opphøyde bedd så du må gjerne fylle på jord og sette de litt høyere enn plenen. Sett de gjerne så langt ut fra veggen slik at regnet når de fra evt. tak som stikker ut. Da slipper du mye ekstra vanning.

 

Jeg har noen gedigne ripsbusker. De har ikke vært beskjært på nesten 30 år, om ikke mer. Hvordan er det best å beskjære? Ta godt i og klippe nesten helt ned?

Det du kan gjøre er å foryngelsesbeskjære. Det vil si å gå inn og være relativt hard med gipsen og skjære vekk de tykkeste og eldste stammene slik at de nye skuddene får plass nok til å bære godt med bær.

 

Jeg lurer på om man kan klippe fjorårsskudd (de som får bær i år) av bringebær i høyden og likevel få bra med bær? Mine blir godt over 2 m og legger seg over hverandre, blir så tungvint å plukke.

Du må tynne ut bringebærene og la ca 8-10 skudd stå per løpemeter. Bringebær er relativt aggressivt og den trives godt med å bli tynnet hardt. Da får resterende skudd nok sol og næring.