Gjødsling til urteplanter

Er det for sent å plante urter i mai?

Tørre og karrige blomsterbed - hvilke planter overlever?

Planter i pallekasser - Stevens yndlingsurter

Blomsterbed i skygge - hvilke planter passer seg?

 


 

Hva bør man gjødsle urteplanter og annet man dyrker innendørs med?

Innendørs anbefaler jeg flytende gjødsel som man blander i vannet. Utendørs ville jeg gått for en grønnsaksgjødsel. En gjødsel for spiselige vekster. Dette finner du på Felleskjøpet.

 

Er det for sent å plante urter i mai? Evt. noen gode tips?

Neida, det er ikke for sent. I sør-Norge er det riktig tid nå. Jeg er veldig glad i flerårige urter :)

 

Vi har noen tørre - veldig tørre - blomsterbed med karrig jord som vi ønsker å beplante med lave stauder. Men hvilke planter tåler mye tørke?

Jeg ville kanskje anbefalt en svetteslange hvis det er så tørt som du sier. Sukulenter og alpine planter som trives i tørr og karrig jord er nok mitt beste forslag.

 

Har du tips til hva man kan plante i en pallekasse som er flerårig? Gjerne både spiselige planter og blomster. :)

Jeg er veldig glad i å bruke staudeurter. Altså flerårige urter. Litt avhengig av hvor du bor, men er det sør for Trondheim er det mye som overlever vinteren. Mynte i forskjellige varianter, sitronmelisse, gressløk, ramsløk, timian, oregano, løpstikke (denne blir veldig stor) er alle gode forslag!

 

Jeg har en bedflekk som ligger sør/øst og får minimalt med sol pga thuja mot øst, og noen tynnere busker mot syd. Kunne tenke meg noen bærbusker eller andre spiselige vekster. Jeg bor i Sandnes. Hva ville du ha anbefalt?

Alle typer spiselige urter og krydder kan trives i mindre sol. Det fine med spiselige urter og krydder er at mange av de begynner å smake litt bittert når de blomstrer og hvis de blir plantet på et skyggefullt område utsetter du at smaken endres.