28.11.2015 | Felleskjøpet

Mats begynte som bonde for kun to år siden, på familiegården som hadde stått tom siden 1989. Tanken var å lage den maten han selv ville ha og som han vanskelig fikk tak på i Nord-Norge. Først ut var økologisk gris etterfulgt av økologiske egg. Videre utvidet Mats med grønnsaker, villsau og sitt eget hjerteprosjekt: kje.

Fra start til mat

På høysesongen om sommeren har Mats ca. 200 dyr, fordelt på gris, villsau, kje og høner. I april hvert år fylles fjøsen med ca. 60 kje som er overskudd fra melkeprodusent. Disse kjeene adopterer han bort til familier som får følge sitt eget kje fra start til mat. På denne måten tar de sammen vare på en uutnyttet ressurs og familiene får unike innblikk i hvordan matproduksjon foregår.

- Jeg har aldri jobbet hardere enn hva jeg gjør nå. Til gjengjeld har jeg heller aldri vært lykkeligere eller hatt mer tid sammen med barna. Jeg kan absolutt anbefale alle som har en bondespire i magen å følge drømmen, sier Jacobsen.

Finalistene

Jacobsen var en av totalt 350 nominerte bønder som ble stemt frem. Juryen satt igjen med noen svært dyktige finalister, så årets konkurranse har vært meget tøff. De fem andre finalistene var Hilde Kyllo (31) fra Høylandet, Kristin (26) og Kristoffer (29) Thonerud fra Spydeberg, Bjarne Saltvik Faanes (30) fra Levanger og Solmund Solstad (25) fra Surnadal. Under årets semifinale kom det inn 9140 stemmer, noe som ikke bare er en sterk økning fra fjorårets 5500, men rekord.

Juryens begrunnelse

Vinneren av Årets unge bonde skal være 35 år eller yngre, matprodusent og et godt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Juryen er samstemt i oppfatningen om at alle finalistene oppfyller disse kravene, i tillegg til at de bidrar med betraktelig mer enn det som kreves av dem.

I juryens begrunnelse står det at «Vinneren utdanner befolkningen om det å bruke alle ressursene vi har, noe store deler av samfunnet kanskje har glemt. Årets unge bonde driver økologisk, og er med på å formidle gleden ved økologi, og hva denne måten å drive landbruk på gir av dyrevelferd, miljøgevinster og ikke minst god smak. Han strekker seg langt for å bidra til samfunnet gjennom fokus på bærekraft, kunnskapsspredning og dyrevelferd. Det er en person som er ansvarlig, innovativ og inspirerende.»

Om Årets unge bonde

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald's i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010. Årets unge bonde skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. For mer informasjon, se www.facebook.com/GronnUtdanning

Årets unge bonde vinner 20.000 NOK til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Tidligere vinnere har vært Roar Lima Grødeland fra Rogaland (2010), Elisabeth Holand fra Nordland (2011), Per Magnus Værdal fra Nord-Trøndelag (2012), Terje Uv fra Rennebu (2013) og Tor Jacob Solberg fra Skiptvet (2014).