26.09.2019 | Felleskjøpet

På tross av at konkurransen i år blir arrangert for tiende gang, er interessen større enn noensinne.  Nærmere 1000 unge bønder har blitt nominert, og av disse har juryen plukket ut 15 semifinalister som publikum kan stemme på frem til 6. oktober. De fem med flest stemmer går videre til finalen, hvor vinneren til slutt kåres av en fagjury.

Klikk her for å se alle semifinalistene og stemme på din favoritt. 

Tiril Sjåstad Christiansen ble kjempeglad da hun ble spurt om å sitte i juryen og ser fram til å kåre “Årets unge bonde 2019” under Bedre Landbruk på Lillestrøm 23.november.

– Jeg kommer ikke fra gård, men jeg har hest og har alltid elsket å være på gård. Selv om livet på Farmen ikke har så mye til felles med dagens landbruk, var det etter å ha vært med der at jeg virkelig fikk øynene opp for hvor mye innsats som kreves for å produsere den maten vi spiser og tar som en selvfølge hver dag. Jeg ønsker at flere skal skjønne hvor mye hardt arbeid matproduksjon krever og hvor lite penger mange bønder får igjen for innsatsen, sier Sjåstad Christiansen.

ØKT OPPMERKSOMHET

Hun mener kåringen av “Årets unge bonde” er en fin måte å få økt oppmerksomhet om den viktige rollen landets matprodusenter spiller i samfunnet.

Selv om mange kanskje har åker og eng ikke langt fra husdøra si, er de fleste i dag uendelig langt unna landbruket. En slik kåring kan bidra til økt bevissthet, positiv oppmerksomhet og kanskje gjøre at flere unge vil velge landbruket. Vi trenger et landbruk som tar klimautfordringene og dyrevelferd på alvor og her tror jeg unge bønder kan spille en nøkkelrolle.