Hvis katten blir igjen hjemme

Hvis du tror at det beste for katten er å være igjen hjemme mens du er bortreist, må du sørge for å ha en kattevakt som kommer to ganger om dagen for å gi mat og vann, gjøre ren kattedoen og være sammen med katten en stund. Husk at katter er sosiale dyr, så hvis reisen varer i mer enn to uker, er det lurt at noen kommer og bor sammen med katten mens du er borte.

Biltur

Det kan være nyttig å vite at katter lett kan bli bilsyke, så unngå å gi den mat rett før dere skal ut og kjøre. Kontakt veterinæren hvis du vil ha en resept på reisesykemedisin som kan gjøre turen bedre. La gjerne katten få bevege seg litt før turen, og pass på at den får gjort fra seg.

Katter kan bli stresset i bil, så øv gjerne på forhånd ved å kjøre kortere turer. Dermed forebygger du at pus kaster opp eller gjør fra seg i bilen. La aldri katten ligge igjen alene i bilen! Temperaturen kan stige raskt, og det kan bli alt for varmt. Husk å gi katten vann regelmessig, og ta med kattedoen hvis dere skal reise langt.

Velg et romslig og fint transportbur og la katten få god tid til å venne seg til buret hjemme før dere reiser avsted. Katteburet bør stå på gulvet eller eventuelt være fastspent i ett av beltene. Noen katter liker å kunne se ut av buret, mens andre synes det er tryggere og bedre å ha et teppe over det. Prøv deg frem og se hva katten din foretrekker.

Kattepensjonat

Her gjelder det å være ute i god tid, for kattepensjonatene blir ofte fullbooket lang tid i forveien. Les deg ordentlig opp, eller kontakt en katteklubb for å få tips om ordentlig gode kattepensjonater, og sørg for at katten din er vaksinert før du tar den med dit.

På feriestedet

Prøv gjerne å etterligne hjemmemiljøet så langt som mulig ved å sette mat- og vannskålene slik de står hjemme. Et tips kan være å la katten være innendørs de første dagene, slik at den får tid til å venne seg til det nye stedet.

Ta gjerne med favorittlekene for å aktivisere katten og få den til å føle seg hjemme. Ta også med kattehalsbånd, og sørg for at katten er ID-merket. Det er ikke uvanlig at stressede katter på nye steder stikker av. Det kan være lurt å bruke flåttmiddel på katten. Planlegger du å ta med katten utenlands, er det viktig å lese informasjonen på mattilsynets hjemmeside grundig.