0

Båndtvangen er over

Den 21. august opphører den ordinære båndtvangen, men selv om hunden får frihet til å løpe fritt er det viktig å ha kontroll. Det er fortsatt sårbart i naturen, og det er viktig å ta hensyn.

Fra 21. august er det slutt på båndtvangen for i år, og hunden din kan nyte litt mer frihet. Det er imidlertid noen ting du bør tenke på før du slipper hunden løs.

Vennligst merk deg følgende: På generell basis er båndtvangen over den 21. august, men det er likevel noen lokale variasjoner. På Norsk Kennel Klubs nettsider kan du se en interaktiv oversikt (åpnes i ny fane) over hvilke datoer som gjelder for kommunen du befinner deg i.

Båndtvangen kan være en tøff tid for både hunder og hundeeiere. Friheten blir innskrenket, noe som kan påvirke både bevegelse og gleden mellom hund og eier. Da er det stor glede å endelig kunne slippe de firbente og la dem springe fritt.

Ann Kristin Lorentzen er instruktør, jeger og utøver av fuglehundsporten. Hun har lang erfaring med både båndtvang og det å endelig kunne slippe hundene løs.

- O lykke når båndtvangen er over, men vi må uansett ta hensyn. Det er fortsatt sau i fjellet, og det er lurt å holde seg unna der det er rein, sau eller annet vilt. Da tar jeg en annen kurs for å ikke forstyrre. I tillegg er det viktig å ta hensyn til folk, ikke alle liker løse hunder. Ikke minst bør hundeeier ha kontroll på hunden, faktisk vite at den hører etter og kommer på innkalling, sier Lorentzen til Felleskjøpet.

Selv om båndtvangen gir mindre frihet, bruker hun tiden flittig sammen med hundene og holder på med mange andre aktiviteter.

- Båndtvangen kan være en fin tid for annen aktivitet. I løpet av denne perioden sykler jeg med hundene, vi trener på svømming, lydighet, generell dressur og apport-trening. Dette får jeg mye igjen for når vi kommer i fjellet og skal utøve praktisk jakt. Kontakttrening og annen aktivitet gjør at jeg kommer nær hundene mine, og det gir mye tilbake når hunden er løs. Det man legger ned av arbeid i hunden har man igjen for, sier Lorentzen. 

Ta hensyn 

Lorentzen ser helt klart verdien av båndtvangen, til tross for at det blir mindre frihet for de firbente.

- Dette er tiden da fugler og annet småvilt skal produsere årets avkom. Da trenger de ro, og blir de forstyrret så risikerer vi å miste grunnlaget for høstjakta. Da ødelegger vi for oss selv, rett og slett, sier Lorentzen. 

Hun påpeker også at andre dyr er sårbare for løshunder, ikke bare under båndtvangen - men også utover høsten.

- Et lam tåler ikke mye forstyrrelse før det sprenges, og kan fort springes i hjel. Ikke fordi hunden nødvendigvis angriper, men fordi lammet ikke tåler å bli jaget eller skremt, sier Lorentzen.

Hun mener de samme prinsippene gjelder for alle hunderaser. Også den som helst sitter på matmors fang.

- Det å ha kontroll og ha respekt for naturen og andre mennesker gjelder alle hundeeiere. Alle hunder nedstammer fra ulven enten det er en liten fanghund, eller en med stort jaktinstinkt. For det er ikke bare brukshunder som kan gjøre skade. Den snilleste lille familiehunden kan forvandle seg til et rovdyr og en drapsmaskin. Alle hunder har jaktinstinkt, sier Lorentzen.Ann Kristin Lorentzen oppfordrer til å vise hensyn til natur og folk selv om båndtvangen opphører. 

Stor glede

Lorentzens hunder skjønner når båndtvangen opphører, og det er tydelig at hundene setter pris på å få løpe fritt.

- Jeg gleder meg til å slippe hundene. Og det å slippe hundene, er renspikka lykke. Vi er mye på fjellet i båndtvangen, men når høsten kommer og markeringsdekket kommer fram, da hyler hundene av lykke - ren uforfalsket lykke. De skjønner hva som skal skje, sier Lorentzen.

Når hun og hundene kommer opp i terrenget, der de kan slippes, rister de av glede.

- Da er endelig ferien over, og jobben er i gang. Ikke bare er det spenning for hundene, det er også stor spenning for oss å se hva som faktisk finnes i naturen. Hvordan ser det ut med rypebestanden og småvilt? Så for min del er det også lykke, hvert år, sier Lorentzen.

Store forskjeller

Kommuner rundt om i Norge har forskjellige forskrifter om hundehold. Noen har tilrettelagt egne friområder for de firbente, mens flere har begrensende forskrifter for hundehold.

I Oslo har man helårsbåndtvang enkelte steder, men også friområder som kan benyttes under båndtvangen. Informasjon finnes på kommunens hjemmesider.

For å vite hvilke regler som er innført i din kommune, er det lurt å enten kontakte kommunen, eller sjekke hjemmesiden. Link til kommunene i Norge og deres hjemmesider finner du her: Kommuner i Norge - oversikt

Båndtvang og reglement

Fra og med 1. april og helt fram til og med 20. august er det ordinær båndtvang. Dette betyr at alle hunder må holdes i bånd. Båndtvangen ble innført for å beskytte velferden til vilt og deres avkom.

Her finner du mer informasjon og lov om hundehold med blant annet sikring av hund ved båndtvang. 

Kommentarer